Lista sprzętu:
- 2 x Technics SL 1210 MK2
- Mixer Pioneer Djm-800
- Słuchawki Technics RP-DJ 1210
- Native Instruments Traktor Scratch
- laptop Samsung r60 plus (c2d 1,66;2gb ram;160gb;ati radeon 128mb ddr3)
- 2 x Ortofon Concorde Digitrack set
- Reloop mixer & media trolley bag
No co tu dużo gadać klasyka gramofonów dla jednych legenda, dla innych stara kostrukcja ze słabym silnikiem ustępująca Reloopowi 6k albo Vestaxom, czy innym gramkom. Dla mnie świetny gramofon, na którym świetnie mi się gra. Silnik wystarczająco mocny no i ten klasyczny, piekny wygląd

Mixer:
Djm-800 jest moim drugim mixerem, wcześniej posiadałem Beha Djx-700 (tak tak wiem niestety to był mój błąd młodości nawet na pierwszy mixer nie poleciłbym go nikomu). Pionka swojego kupiłem w październiku poza nim myślałem jeszcze o a&h xone 92 albo o eclerze evo5, jednak wybór padł na pionka ponieważ mimo iż też gram z vinyli raczej gramofonów nie będę kupował,a tylko Cd, więc poszedłem w cyfrową domene pracy i cyfrowe wyjścia (których brak na każdy kanał np. Djm-700). Zaczne od wad tego mixera na pewno cena, która mogłaby bardziej oscylować wokół denona x1500s, do tego brak tak dobrego eq jak w xone 92 jednak 4 zakresowe eq to świetna sprawa przy mixowaniu. Myśle, ze wejście usb i mozliwość jakiejś edycji efektów byłaby fajna przy tej cenie mixera aczkolwiek aż tak nie była mi potrzebna. Co do plusów, na pewno sound color fx, który moim zdaniem jest świetnym patentem; całkowita cyfra co mi cd-djowi bardzo odpowiada zwłaszcza gdy na imprezach podłączam wyższe modele cdjów pioneera z wyjściami cyfrowymi brzeminie jednak wtedy jest krystaliczne na dobrym nagłosnieniu (mówi się, że cyfrowe jest plastikowe, a z analogowych mixerów zwłaszcza gdy leci vinyl cieplejsze to jednak uwazam, ze takie rzeczy to mozna głównie zobaczyć, a raczej usłyszeć w jakimś studiu nagraniowym, a na impreze takowe brzeminie w zupełności wystarczy, a nawet bym powiedział pieści ucho

Ogólna ocena waha się między 9+/10 bo jeszcze chyba nie wymyślono idealnego mixera jednakże Djm-800 to moim zdaniem jeden z najlepszych na świecie mixerów.
Słuchawki:
Technicsy RP-DJ 1210 są moimi drugimi słuchawkami, pierwszymi swoimi, które posiadałem były American Audio HP 500 (również nie trafiony moim zdaniem wybór jak na pierwsze słuchawki). Gdy miałem kupić słuchawki już miałem pare typów bo pracowałem na Stantonach, Sony, Pioneerach jak i na Technicsach i ten model własnie najbardziej mi podpasował swoją budową i wielkością, do tego dźwięk moim zdaniem jest naprawdę dobry, basy dość głebokie i mocne jak i również soprany dobrze sobie radzą(myślałem jeszcze nad Senkami HD25 jednak nie chciałem kupować w ciemno bo na nich nigdy nie pracowałem, a są dość drogie). Słuchawki dobrze wygłuszają jednak przy dłuzszej pracy bolą uszy od ucisku.
Ogólna ocena 9/10
NI Traktor Scratch:
Krótko i na temat: imo lepszy od Serato bo nowocześniejszy, przyjaźniejszy etc. Świetnie mi się na nim gra, póki co nie zawiódł na moim lapku śmiga jak marzenie
Inne:
Igły wprost stworzone do traktor scratcha dają świetny dzwięk, idealnie współpracują z vinylami z kodem czasowym aczkolwiek równie świetnie z klasycznymi vinylkami

Torby ułatwiają mi życie i to bardzo noszenie mixera sprawia dużo więcej przyjemności poza tym torba chroni od otarć i jest bardzo poręczna. Torba na Laptopa, vinyle, słuchawki itd również świetnie się sprawdza mimo wszystko, że torby są reloopowskie to relacja cena/jakość,przydatność na wysokim poziomie, trolley pomaga gdy trzeba daleko dojść do klubu, mnóstwo kieszonek , wszystko się pięknie mieści

Opis sprzętu:
Sprzęt już po update'cie dla mnie kompletny sprzęt dj'ski.
Wady i zalety:
- świetny, riderowy mixer
- traktor scratch
- gramofony
- igły wysokiej klasy idealnie stworzone do systemów typu traktor scatch
- sprzęt spokojnie na lata
- cena mixera
- dużo noszenia
9/10
Słowo końcowe:
Sprzęt, który na pewno pozwala na mój rozwój i go nie zatrzymuje, pozwalający zapraszać lepszych Dj'ów na imprezy. Raczej jestem zwolennikiem rozwiązań typu Pioneera i Technics choć myślałem poważnie o evo5 jednak riderowość mixera jest dla mnie ważna to też póki co nie zamierzam firmy zmieniać aczkolwiek nie jestem z tych osób co się kłócą, która firma jest lepsza bo po prostu każda opdowiada indywidualnym upodobaniom. Może pomyślę o jakichś playerkach na przyszłość typu cdj400 teraz myśle powoli o live actach, ale to tylko myśle

Ten post był edytowany przez kruku: 20 October 2008 - 01:36