Jump to content


Photo
* * * * * 2 Głosów

Adrian4U - Update 2011.11.01


71 replies to this topic

#1 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 08 April 2010 - 11:47

No to teraz moja kolej...

Posted Image

Przede wszystkim - "studyjko" służy na razie zabawie,
aczkolwiek w zeszłym roku powstało tu parę produkcji - z nagrywanym wokalem, gitarami itp.

Co w trawie piszczy?
komp:

- Toshiba Satellite M70-131 (Centrino 1,86gHz, 2gb RAM, Win XP32 bit)
- NTT Corrino 202SR (Centrino Duo 2x1,66gHz, 4gb RAM, Win XP32 bit) - czasem używam (nie ma na fotkach)
kontrolery:
- Behringer BCF2000
- Behringer BCR2000
- NI Mashine
- Korg nanoKONTROL (nie ma na fotkach)
- Mixman DM2 Controller (nie ma na fotkach)
synthy:
- Korg Z1
- Korg microX
mikser/interfejs:
- Edirol M16-DX
inne interfejsy (czasem używam):
- Hercules DJ Console Mk1
- Line6 PodStudio GX
odsłuchy:
- Paradigm Monitor 3 mk1 - wyrównane liniowo
powerplant:
- Onkyo TX 575
słuchawki:
- Beyerdynamic DT770pro 80omów
- Beyerdynamic DTX900
DAW:
- Cakewalk Sonar 8.3 Pro
- Ableton 8.1.1
- NI Maschine

Trochę o sprzęcie:

LAPKI - Toshiba - kupiona daaaaawno temu, nie jest to żadna rakieta, więc się lubi ciąć przy większych projektach, zwłaszcza obłożonych przez VST - i tu nie ma różnicy czy to Ableton czy Sonar. To najsłabsze ogniwo i jest ewidentnie do wymiany na pudło, tyle że kasy brak.
NTT ratuje sytuację, ale rzadko go podłączam. W planach - pudło i jeden z lapków z zapiętym drugim interfejsem (na bank będize to Hercules ze względu na wielokanałowe audio i MIDI) jako sampler czy coś.
Ogólnie - lapki zostaną, ale trzeba zbierać na duże pudło.

MONITOR - LG Flatron 19" - kupiłem 2 sztuki identyczne, ale na razie nie ma ich do czego podłączyć. Matryca 1600-coś na 1050, więc nie jest źle, specjalnie matowa, specjalnie cienkie ramki. Ogólnie bardzo przyzwoita rzecz; posiada wszelkie niezbędne wejścia (VGA, cyfrowe, HDMI, RGB separowane). Kupione przez alledrogo w sklepie w Wawie - mają tam za grosze drugi sort.

KONTROLERY:
Posted Image
Behy - kupowałem na rympał, że a może się przydadzą. No i się przydają, choć z braku miejsca sporo leżały na półce. Niestety nie mam aż tyle czasu i cierpliwości, żeby je z sobą zsynchronizować na zasadzie uzupełniania się, poza tym sporo programowania w nieprzyjaznych edytorach. Niemniej - jest w nich duży potencjał i oceniać je mogę jak najbardziej pozytywnie.
Korg nanoKONTROL - chwilowo leży na półce, bo najzwyczajniej w świecie nie ma miejsca w hubie USB na jego podłączenie. Rewelacyjny kontroler za śmieszne pieniądze. Jeśli kogoś nie stać na duże kontrolery i nie chce się chrzanić w programowanie (vide Behy) - jest to "must have" każdego domowo-studiowego producenta i muzykanta.
Maschine - doskonale się spisuje jako system sampling-DAW jak - w tym wypadku - sam kontroler. Rewelacyjne programowanie, bardzo ładny edytor. Jedyne co mnie boli to jednak pady, które nie są tak mistrzowskie jak w Korgu padKONTROL (ma jak na razie najlepsze pady wśród kontrolerów), niestety Korga musiałem sprzedać. Niemniej - Maszynka jako kontroler w zasadzie do wszystkiego spisuje sie świetnie.
Mixman - kupiłem go właściwie dla zabawy, ale za pomocą darmowych programików da się z niego zrobić całkiem niezły kontroler MIDI - np. do jakiegoś VDJ/traktora tudzież nawet do Abletona. Jest bo jest, dawno go nie podłączałem.

SYNTHY:
Posted Image
Korg Z1 - właściwie nie da się go krótko opisać. Moje zrealizowane po ponad 12 latach marzenie. Można go nazwać wirtualnym analogiem, można go nazwać synthem z modelowaniem fizycznym. W zasadzie jest i tym i tym. Wykręcić się da na tym praktycznie wszystko, a to dzęki 13 modelom syntezy/oscylatorów. Od cieplutkich analogowych brzmień (VA), poprzez jakieś kosmosy, el. piana (FM), aż po organy, smyki, gitary, dęciaki, saksofony i wszelkie możliwe kombinacje (MF).... Dzięki padowi XY i kontrolerom - można naprawdę wiele z niego wycisnąć na żywo i w studio. Spokojnie kładzie Clavię NordLead, ściga się z Novation, Virus A i B też mu mogą naskoczyć.
W zasadzie z powodu dziwnej organizacji procesora efektów oraz tylko jednej parze wyjść audio, bardziej jest to synth typu performance - w studio trzeba nagrywać ścieżka po ścieżce.
Ocenić go mogę tylko jednoznacznie - jeśli chcesz mieć niesamowity sprzęt, przebijający w zasadzie większość instrumentów nawet sporo droższych, świetną klawiaturkę i zajęcie na wiele długich dni, wieczorów i nocy - BRAĆ I NIE PYTAĆ! Dodam, że w Polsce da się to cudo upolować za około 2000pln. WARTO!
Korg microX - nie dajcie się zwieść wymiarom i wyglądowi... 64mega nowoczesnych brzmień na pokładzie, 2 polifoniczne arpeggiatory, świetny edytor/wtyczka VST, barwy, które idealnie siedzą w miksie - to tylko niektóe zalety. No i rewelacyjne możliwości edycji i tworzenia własnego soundu. Polecam każemu, kto nie ma miejsca na biurku a chce mieć naprawdę świetne brzmienia.
Ponieważ na alledrogo można trafić używki w okolicach 1300pln, warto zastanowić się nad jego zakupem - nawet jako podstawowym narzędziem dźwiękowym na swoim biurku.

INTERFEJSY:
Edirol M16-DX - ghm... w zasadzie to 3 w 1 - 16-kanałowy mikser cyfrowy z efektami insert (na 2 pierwsze wejścia), global (na wszystkie wejścia), master (finalizacyjne), z parametrycznymi EQ na kanałach, systemem strojenia systemu (eq 2x16 na sumie, mikrofon pomiarowy); to także sterownik MIDI do Logic'a, Abletona i Sonara; to też (a może przede wszystkim) interfejs auio 18in-2out. Mogę śmiało powiedzieć, że to jeden z najbardziej udanych sprzętów i baza studia. Doskonale nadaje się też do nagłaśniania/rejestracji wykonów na żywo - od składu HH, nawet do kapel weselnych (choć w tym wypadku go nie używałem) ;) Składa się z modułu sterowania oraz modułu IO. Jego wadą może być tylko wyświetlacz osadzony dość głęboko, więc widoczny w zasadzie z góry albo pod niewielkim kątem oraz - lekkie opóźnienie na knobach. Innych wad nie stwierdzono, a za cenę ok. 1400pln (ściągany z USA) - NIE MA LEPSZEGO.
Hercules DJ Console mk1 - kupiony daaaawno temu za jakieś 440pln z UK. Oczywiście to konsola z wbudowanym interfejsem audio/midi. Na początku grywałem z tego - chyba nawet cały jeden rok... potem poszła w odstawkę - czasem brałem jak były małe sztuki a sprzęt mi było szkoda. Chyba z rok temu coś jej się powaliło w systemie - kontrolery nie działają jak powinny, niemniej cała reszta działa bez problemu. Nie sprzedaję, bo jak na razie to jedyny wielokanałowy (6 kanałków po ASIO) interfejs audio/midi jaki mam. Przyda się, gdy będize domowe pudło a lapka będę chciał zapiąć i zsynchronizować jako sampler czy coś. Ogólnie - dobry sprzęt na początek zabawy z DJ, a i potem sie przyda.
LINE6 PodStudio GX - maleństwo kupione tylko z jednego powodu - oprogramowanie do gitary. To maleńki interfejsik, z tylko jednym wlotem (gitara albo mikrofon), z wyjściem mały jack na słuchawki. Ale to również klucz sprzętowy dla rewelacyjnego oprogramowania - PodFarm - symulace piecy, efektów i wszystkiego co potrzebne na scenę albo do studia do nagrywania gitary. Dokupiłem dodatkowe upgrade do softu - i teraz można robić cuda. Dodamtylko że LINE6 robi najlepsze sprzętowe i programowe emulacje sprzętu gitarowego. NI Guitar Rig - się nie umywa.
Biorąc pod uwagę cenę - myślę że spokojnie można to kupować choćby do lapka w trasę albo do małego domowego dłubania - zwłaszcza, że dostajemy też w pakiecie Abletona i Reasona.

DŹWIĘK:
Paradigm i Onkyo - to rewelacyjny zestaw. Kupione z myślą o kinie domowym, jednak ich możliwości i dźwięczność plasują je w klasie low-end (sporo wyżej niż hi-fi, jakby kto nie wiedział). Po wyrównaniu liniowym za pomocą EQ - są baaardzo wierne i spokojnie lepsze niż wiele odsłuchów studyjnych do 2 tysięcy. Zresztą - same paczki przy zakupie kosztowały ok. 1700pln za parę, nie licząc wzmaka. Zastanawiałem się nad przejściem na Fostexy PM1mk2, ale real life i kasa.... Jak ktoś chce zestaw i do słuchania muzyki i do produkcji - nie ma lepszego, zwłaszcza, że te kolumny można już trafić z podstawkami za ok. 1000pln.

Beyerdynamic DT770pro - klasyka studyjna i nie ma o czym gadać. Wybrałem wersję 80 omów ze względu na dynamikę. Świetne pasmo przenoszenia, świetna czytelność detali.... Są zamknięte (identyczna ale otwarta konstrukcja to DT990pro), al nie męczą przy dłuższym użytkowaniu, ponadto właśnie ta "zamkniętość" jest dobra przy nagrywaniu wokalu.

Beyerdynamic DTX900 - słuchawki "konsumenckie". Konstrukcja otwarta. Bardzo wygodne, jak na te 330pln - brzmią świetnie; nadają się i do mp3 i do kompa. Używane czasem jako drugie do odsłuchu realizatora przy nagrywaniu wokalu, lub też - w przypadku nagrywania instrumnetów typu gitara - dla grajka.


DAW:
SONAR8.3
- rzadko bo rzadko (słaby komp), ale go używam - głównie do edycji MIDI lub bardziej przyziemnie - poprawianiu plików karaoke. Nabyty niejako z urzędu - był dołączony do Edirola. Ogólnie podoba mi się bardziej niż Cubase, aczkolwiek tez ma swoje minusiki. Niewiele o nim piszę, bo niewiele używam.
Ableton - tu chyba nie muszę sie rozpisywać?
Maschine - jak na razie ciągle zabawa i próby - głównie ze względu na brak czasu / zapału. Oprogramowanie ciągle się rozwija, już działa jako plugin np. w Abletonie, dostało obsługę MIDI i nową funkcjonalność. Na pewno jest to alternatywa dla wszelkiej maści MPC, niestety cena większa niż MPC. Ale spisuje się świetnie.

Dodałbym jeszcze ACID 7, któy służy do robienia szybkich projektów opartych na loopach - mam go od pierwszej wersji, w zasadzie to został przez "zasiedzenie" - ale jeśli właśnie chcesz bazować na loopach, dodatkowo VST i MIDI - rewelka. Prosty, intuicyjny i z możliwościami. Na pewno dla HH, do nagrywania wielośladowego.... POLECAM

MEBLE

BIURKO / blaty po prawej
Biurko robione n zamówienie, mój projekt. Szerokość 180cm, wysuwany blat na klawiaturę i myszę (muszę zamówić już szerszy - profilaktycznie), główny blat zrobiony z płyty 28mm (taka jak na blaty kuchenne), głębokość głównego blatu 60cm.
Główny blat montowany do ramy głównej, wykonanej z profili stalowych o przekroju prostokąta.
Górny blat z płyty 18mm, głębokość górnego blatu 35cm. Ten blat mocowany jest do ramy pomocniczej, wykonanej rónież z profili stalowych - zrobiłem to tak, żeby mieć regulację wysokości.
Za całość biurka zapłaciem około 900pln (wliczając lakier bezbarwny na ramę oraz tarczę i papier do szlifowania).
BLATY po prawej - umieszczone na podstawach od maszyn do szycia Singer - szerokość każdego z nich (są dwa, tylko ich nie widać) to 120cm, głębokość każdego to 60cm. Zrobione - jak głwóny blat biurka - z płyty 28mm.

REGAŁY - prosto z Ikei - kosztowały po 129 zeta, są dwie sztuki. Na jednym książki i płyty (na dole oświetlenie na imprezy), na drugim - pojemniki z kabelkami, rzeczami do lutowania i montowania, trochę sprzętu (i na dole oświetlnie na imprezy).

SZAFKI z szufladami (nie widać) są pod blatami bocznymi - 2 sztuki - czerwone - również z Ikei - kosztowały po stówce, blacha, do samodzielnego montażu

WYKŁADZINA - w kolorze antracyt. Po prostu wykładzina

DYWANIKI - dla śmiechu i kontrastu - różowe i jasnofioletowe. Jest tego chyba z 14 sztuk, kupowane w Ikei po jakiś 39 zeta za sztukę

DYWAN ZA GŁOŚNIKAMI - 130x190 - fajny, frędzlowaty, również Ikea - jakieś 149 zeta.


NA KONIEC:
Tak tylko dla przypomnienia - to "studio" służy jak na razie ciągle zabawie,
nie jest do końca zestrojone, nie wypisałem też wszystkich elementów, a jedynie te główniejsze.
Nie uwzględniłem interfejsu MIDI - e-mu x-midi 2x2, nie uwzględniłem setupu DJ, gramka, eq i procesora, mikrofonu, gitar, pieca, efektorów do gitar, paru innych rzeczy....
Kumpel chciał, żebym się rozreklamował i zarabiał kasę na realizacji i nagrywaniu... Szczerze - chyba nie wpuściłbym obcych ludzi, żeby mi się tu szwędali......

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image
Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


Mr Add
  • Mr Ad

#2 YourDaddy

YourDaddy
  • Forumowicz
  • 435 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa

Posted 08 April 2010 - 12:09

Fajne studio, pozwala na naprawdę dużo :) No i te wszystkie zabawki... (^^,)

#3 Dry Edy

Dry Edy

    Adrian_S

  • Forumowicz
  • 327 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Trzebiatów / Szczecin

Posted 08 April 2010 - 12:27

wreszcie dodałeś, pięknie !! ;)


dokręcaj, kurwaaa


#4 Pat

Pat
  • Forumowicz
  • 574 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Pszczyna

Posted 08 April 2010 - 12:51

Łaaadnie :D:D

#5 SpecialSound

SpecialSound

    I Love Czosnek

  • Moderator
  • 251 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Zawiercie

Posted 08 April 2010 - 16:48

super! Tylko wyobraznia moze ograniczac mozliwosci tego soprzetu

DJ-CDJ200-DJM600-CDJ200-PRDJ1210| NI Kontrol X1 UDG Gear
Studio-KRK Rokit 8 Gp 2| Behringer BCR 2000 & BCF 2000| Emu Xboard 49| Emu 0404 USB| KORG padKontrol

Posted Image Posted Image

Posted Image


#6 lavatekk

lavatekk
  • Zaufany
  • 2,099 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Toruń

Posted 08 April 2010 - 17:18

na bogato :)
w sumie za bardzo na sprzęcie produkcyjnym się nie znam ale robi wrażenie...

Pioneer DDJ-SX2, Pioneer DDJ-SP1, Serato SL2, Macbook Pro Retina 13, Sennheiser HD 25 II
www.facebook.com/CtiteDJ/


#7 KrisC

KrisC
  • Forumowicz
  • 652 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Miasto Włókniarzy

Posted 08 April 2010 - 18:56

mysle ze bym nie ogarnal... ale wrazenie robi niesamowite

#8 RafU

RafU
  • Forumowicz
  • 2,474 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Polkowice

Posted 08 April 2010 - 19:51

robi wrazenie :] a gdzie cdxksiaki z Z4 ? :D
_________________________________
http://www.facebook....balmusic.agency LUBIE TO!

#9 Carl Rag

Carl Rag
  • Forumowicz
  • 1,227 Postów:
  • Gender:Male

Posted 08 April 2010 - 20:41

setupik bardzo fajny, teraz czekamy na produkcje ;) wygodnie sie uzywa masziny na tym werblowym statywie?

#10 Barteck B

Barteck B
  • Forumowicz
  • 2,975 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Kraków
  • Interests:Bacardi 151 (75,5%) + Cola :)

Posted 08 April 2010 - 21:16

teraz czekamy na produkcje ;)

o ile się doczekamy :D

..:: Studio: Macbook + Wtyki + 2x Fostex 0.4::..
..:: DJ: Ultrasone DJ1 + UDG Map 24 + Zomo 260cd::..


#11 Andy B

Andy B
  • Forumowicz
  • 387 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa - Białystok
  • Interests:Dj-ka,komputery

Posted 08 April 2010 - 21:53

no imponująco to bardzo wygląda, tylko pozazdrościć.
Ale zastanawia mnie fakt, że masz w c*uj sprzetu, a nigdy nic od Ciebie nie slyszalem ? :P
zarzuc jakims linkiem :D

#12 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 08 April 2010 - 23:10

bo zeszłoroczne to było w klimatach funky, robiłem miks i master jakimś jołkom....
od października miałem jazdy dziwne i przeprowadzki (w sumie to trochę na własne życzenie) - dzisiaj coś mieszałem w klimatach vocal house - zobaczymy co z tego wyjdzie...
w każdym razie - rodzina, te sprawy - jak jest czas to nie ma weny, jak jest wena to mie ma czasu :)

Jak zrobię to na pewno zarzucę linkiem :P

wygodnie sie uzywa masziny na tym werblowym statywie?

statyw był kupiony używany - niestety łapy są mocowane do "stojaka" na przegubie kulowym plastikowo-metalowym (musiałbym fotki zrobić), który się ciut gibie - wina łączenia plastiku z metalem. o wiele lepiej działało się na tym statywie z pK, ale to kwestia tego, że miał lepsze pady.
Trzeba by dotoczyć ten element z jakiego mosiądzu albo stali, to się problem rozwiąże, tylko nie mam gdzie tego zrobić.
Zastanawiałem się nad ustawieniem Masiny między Behami, ale wtedy cienko widać diody w Behach gdy są w centralnym położeniu.

W każdym razie - Ableton + Maschine jako wtyka = na samo dzieńdobry 70% obciążenia lapka, więc delikatna kiła. Kompa trza kupić, jak będzie za co.

robi wrazenie :] a gdzie cdxksiaki z Z4 ? :D

w kejsie :P

mysle ze bym nie ogarnal... ale wrazenie robi niesamowite

sam setup spokojnie jest do ogarnięcia - gorzej z zaprogramowaniem kontrolerów i zmuszeniem ich do pracy z softem tak, jak bym chciał. Pomijam już zabawę w kręcenie własnych soundów w Z1 bo to kosmos nad kosmosy. Bez edytora na kompa w zasadzie nie ma co podchodzić :)

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#13 FilipSanders

FilipSanders
  • Forumowicz
  • 362 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Kałuszyn / W-wa

Posted 08 April 2010 - 23:15

moj ziomek tez ma z1 meeega sprzet
z tym czasem i wena to mam identyko jak ty :(

NI Kontrol S4 + Kontrol X1 + V-Moda Crossfade LP

soundcloud.com/filipsanders


#14 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 09 April 2010 - 09:05

moj ziomek tez ma z1 meeega sprzet
z tym czasem i wena to mam identyko jak ty :(

Z1 to po prostu cudo... niby koniec lat '90, ale to co się da na tym ukręcić jest niesamowte, tylko koniecznie trzeba go zapiąć pod MidiQuest, inaczej można się pogubić w menu.
Sprowadziłęm z USA kartę z ponad 1000 brzmień, dodatkowo zakręciłem translator brzmień z Prophecy.... Nie da się przejeść.
Jak ktoś chce naprawdę dobry sprzęt i nie przeszkadza, że trzeba by nagrywać ścieżka po ścieżce (albo zawsze można zrobić "multi" na 6 instrumentów), chce mieć rewelacyjną klawiaturkę, kontrolery, nie potrzebuje jakiegoś ROMplera... to jest to mega kozak.
Zwłaszcza że modelowanie fizyczne w tym instrumencie pozwala na naprawdę wiele.

A co do czasu i weny.... jak mam za dużo czasu to jakoś nie mogę złapać "speeda", żeby z czymś ruszyć - więcej niż tylko zabawa. No i samemu się nie chce czasami, a znajomi (Goofy, Redi) daleko.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#15 ThreeP

ThreeP
  • Forumowicz
  • 193 Postów:
  • Gender:Male

Posted 09 April 2010 - 18:46

Noooooooooooooo przepięknie :)

#16 Zakrza

Zakrza
  • Forumowicz
  • 2,392 Postów:
  • Gender:Male
  • Interests:Muzyka,Produkcja,Sprzęt Dj,ski

Posted 09 April 2010 - 19:10

Noooooooooooooo przepięknie :)

a no bardzo przepięknie. Gdybym miał taki sprzecior to bym bufal i kombinował po nocach :D

Ten post był edytowany przez Zakrza: 09 April 2010 - 19:10

Soundcloud

mixcloud.com

 

Setup DJ : DJM2500mk2  & 2x technics m3d & Rekordbox DVS & KRK 6 G2 & Shure 750DJ

rec-IBM T61 & Audigy 2 ZS PCMCIA /Onkyo MD-2511 MD MiniDisc Recorder

Setup Live : PC &  Ableton Live 9 & Audient iD22 & Behringer ADA8200 & Tannoy Reveal 601a

Korg electribe EMX-1 & Korg volca fm & Korg Volca Bass & Novation  LoUnchControl XL & Novation LoUnch PAD & 

Tc electronic hall of fame & RNC 1773 & Dbx 166XL & Midi Thru 4 &  Beyerdynamic dt 770 pro & Pioneer EFX 1000


#17 pb skarpy

pb skarpy
  • Forumowicz
  • 1,473 Postów:
  • Gender:Male

Posted 09 April 2010 - 20:21

ch...wy sprzęt

Największy muzyczny serwis informacyjny w Polsce: INFOMUSIC.PL

DJ ZONE - INFOMUSIC - ODWIEDŹ NAS NA FACEBOOK - NAJŚWIEŻSZE INFORMACJE DLA DJa I PRODUCENTA

logouk.gif



myspace.com/pbskarpy
soundcloud.com/pb-skarpy
Gram z winyli na gramofonach. Gram z DVS na gramofonach. Nie mam nic do analogowych źródeł jak i do tych cyfrowych. Byle by set miał ręce i nogi, a utwory nie były piracone.


#18 Armando

Armando

    Bloodislove

  • Forumowicz
  • 3,763 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Trójgród
  • Interests:fb.com/armando.photographie

Posted 09 April 2010 - 22:09

och ty moj prowokatorze :*

#19 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 10 April 2010 - 12:50

*************EDIT************

BCF przestawiony w Mackie Mode - od razu nabrał funkcjonalności i nareszcie można na tym świetnie pracować.
Jeszcze tylko BCR odpowiednio przysposobić.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#20 jaczylibodzio

jaczylibodzio

    Addicted to house...

  • Forumowicz
  • 6,116 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Podkarpacie / Humniska

Posted 10 April 2010 - 12:56

A ja Ci pojadę bo beszcześcisz kolumny :) To nie są monitory do odsłuchu! Źle ustawione, w dodatku jakieś lampki na nie dałeś! Zło :P Nie są rozstawione, dzięki czemu nie wyciągasz z nich nic po za basem :P Za blisko ściany, bez standów, nie dociążone :P Szczerze to do takiego ustawienia polecił bym Ci jedne z najmniejszych Wharfedale :) I do tego

PS. Dobra wiem, to tylko do zabawy dźwiękiem :P
Wóda, dziwki, koks i zapiekanki...
Posted Image

#21 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 11 April 2010 - 04:51

jakbyś ich posłuchał to zmieniłbyś zdanie - grają bardzo równo, jeszcze wyrównane mikserkiem (ma system pomiarowy do wyrównywania dźwięku) i mikrofonem pomiarowym.
Zresztą - właśnie - na razie do zabawy - żeby to funkcjonowało tak jak bym chciał, to jeszcze minimum 5000pln musiałbym wrzucić - komp, odsłuchy i panele/ustroje dźwiękochłonne. Ale i tak spokojnie można już nagrywać. "Kabina" ma jakieś 10m2 - osobne pomieszczenie. Tylko doprowadzić przedłużacz słuchawkowy i wio :)
Kompa to tak czy inaczej MUSZĘ kupić. Jakiś quad, bo nie sądzę, żebym miał sianko na i7....

btw. za głośnikami (i tego nie widać - foty z telefonu niestety) jest gruby, puchaty dywan. a za plecami - ściana w piance - duże piramidy i falki - ale będzie pojechana panelami po całości. To samo sufit nad biurkiem.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#22 lukas22

lukas22
  • Forumowicz
  • 1,012 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:3city

Posted 11 April 2010 - 13:53

tak czy inaczej przy produkcji potrzeba 2 zestawów odsłuchowych, bo jeżeli się chce robić kawałki dla ludzi, to trzeba pamiętać że większość z nich nie ma monitorów, a nasz kawałek będzie słuchany na wieży albo 2+1 od creativa.
btw, ostatnio słuchałem fostex 0.5 i zrobiły na mnie mega wrażenie. odsłuchiwałem winyle, sygnał przechodził przez pionka 800 i wrażenia były jakby się siedziało na środku płyty.
2x technics 1210mk2 / 2x shure m447 / 2x tablecloth v.2 / soundcraft urei1601e / sennheiser hd215

#23 Carl Rag

Carl Rag
  • Forumowicz
  • 1,227 Postów:
  • Gender:Male

Posted 11 April 2010 - 14:00

Adrian, behy potrzebuja osobnego zasilania nawet jak sa podlaczone przez usb?

#24 jaczylibodzio

jaczylibodzio

    Addicted to house...

  • Forumowicz
  • 6,116 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Podkarpacie / Humniska

Posted 11 April 2010 - 17:14

jakbyś ich posłuchał to zmieniłbyś zdanie - grają bardzo równo, jeszcze wyrównane mikserkiem (ma system pomiarowy do wyrównywania dźwięku) i mikrofonem pomiarowym.

I tak nie mają przestrzeni do grania :)

btw. za głośnikami (i tego nie widać - foty z telefonu niestety) jest gruby, puchaty dywan. a za plecami - ściana w piance - duże piramidy i falki - ale będzie pojechana panelami po całości. To samo sufit nad biurkiem.

+ :)
Wóda, dziwki, koks i zapiekanki...
Posted Image

#25 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 11 April 2010 - 17:59

I tak nie mają przestrzeni do grania :)

mają - wcale nie są takie duże - dół to 6,5" o ile dobrze pamiętam, rozstawione od siebie 180cm...
popatrz na setup BarteckiB - ten to ma dopiero pojechane z paczkami - jakoś tam się nie przypiąłeś :P

Jeszcze paczki stoją na miękkich izolatorach (tyle że cienkich), ale niedługo będą stały na specjalnych izolatorach - wtedy już w ogóle nie będzie akcji, że się blat wzbudza od paczek.
Takie izolatory co prawda kosztują po 360pln za sztukę (były w zeszłym roku w promocji w sklepach rock'n'roll po 170pln/szt) ale można je zrobić samemu - kwestia odpowiednich materiałów.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#26 Barteck B

Barteck B
  • Forumowicz
  • 2,975 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Kraków
  • Interests:Bacardi 151 (75,5%) + Cola :)

Posted 11 April 2010 - 19:45

popatrz na setup BarteckiB - ten to ma dopiero pojechane z paczkami - jakoś tam się nie przypiąłeś :P

E tam Audiofilozofujesz :P

Krk ladnie graja.

..:: Studio: Macbook + Wtyki + 2x Fostex 0.4::..
..:: DJ: Ultrasone DJ1 + UDG Map 24 + Zomo 260cd::..


#27 jaczylibodzio

jaczylibodzio

    Addicted to house...

  • Forumowicz
  • 6,116 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Podkarpacie / Humniska

Posted 12 April 2010 - 11:34

(...) rozstawione od siebie 180cm... (...)

Wydawać by się mogło że mniej. Proponuję kolce zamiast śmiesznych izolatorów, a blat utwardzić - podkleić od spodu matami bitumicznymi :) Będzie na pewno, aniżeli z jakimiś śmiesznymi matami :)
Wóda, dziwki, koks i zapiekanki...
Posted Image

#28 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 12 April 2010 - 12:16

Adrian, behy potrzebuja osobnego zasilania nawet jak sa podlaczone przez usb?

tak

#29 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 12 April 2010 - 12:42

w dodatku w Abletonie, jak masz i BCF i BCR, ustawione jako Control Surface, lubi się taka konfiguracja pier***ć.
Najlepiej od razu przestawić BCF w tryb Mackie Mode i ustawić go jako Control Surface Mackie Control, a BCR ppodłączyć do BCF przez MIDI....

w ogóle potrzebowałbym pomocy w zrobieniu / podprogramowaniu BCR w tryb Mackie Mode, ale czarno to widzę....
Z poziomu BCF w ABLETONIE niby jest dostęp do wszystkiego - vol, pan, sendy, macro controls, solo, mute, rec, zmiana banków REWELKA - tyle że większość jest w skrótach (trza nacisnąć któyśz przycisków żeby uruchomić funkcję) i jest to średnio wygodne (mniej rewelka).
Tutaj dobrze by się spisał BCR, ale trzeba by go zsynchronizować z BCF (głównie dotyczy to przełączania banków.
No i do tego przydałby się ktoś mądry.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#30 Carl Rag

Carl Rag
  • Forumowicz
  • 1,227 Postów:
  • Gender:Male

Posted 12 April 2010 - 12:50

Ja wlasnie kupilem beha bcr (z zamiarem uzywania go wlasnie w mackie mode i krecenia brzmien w vst) i czekam na paczke, takze jak przyjdzie czeka mnie na pewno dluuga droga zeby wszysto ustawic. Znalazlem na necie fajna paczke (prawie 30mb) z presetami do roznych dawow i wtyczek vst, jest tam tez kilka roznych presetow z mackie mode i jest nawet nakladka do wydrukowania. Jak chcesz mogle Ci podeslac, aczkolwiek u Ciebie sytuacja troche inaczej wyglada bo masz jeszcze bcfa



Reply to this topic



  


0 Użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkownikow