Jump to content


Photo
* * * - - 3 Głosów

Armando


144 replies to this topic

#121 Raptorecki

Raptorecki

    Music Addict

  • Forumowicz
  • 2,458 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Consciousness
  • Interests:Doing my own thing

Posted 02 February 2011 - 12:55

niby wystarczy zrobic update

Polecam upgrade do 1.6 jeśli masz coś poniżej. W setupie będziesz miał m.in. dodatkową regulację głośności analogowych wejść, wygodną kontrolę wysyłek, przyciski transportu na głównym ekranie, etc. Useful stuff.

Pozdrawiam, Marek.

Mr Add
  • Mr Ad

#122 lcaise

lcaise
  • Forumowicz
  • 1,287 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Berlin

Posted 07 February 2011 - 13:05

Szacun, chciałbym coś takiego mieć.
www.facebook.com/lcaise.official
www.facebook.com/tanztonerecords

#123 Raptorecki

Raptorecki

    Music Addict

  • Forumowicz
  • 2,458 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Consciousness
  • Interests:Doing my own thing

Posted 20 February 2011 - 03:25

[Offtopic mode on:]
hmmm, guzikow ma troche i pokretel, moze wysluchaja sugestii userow i dodadza w nastepnym updacie?
[Offtopic mode off:]

Nie będzie następnego... ;-( Wersja 1.6 jest najnowszym i ostatnim. Mikser jest "discontinued" i mimo długiej listy konkretnych (i trafnych) życzeń na Korgforums, aktualizacji serii Zero już nie będzie.

Btw, u mnie może skromniej niż u Ciebie i pomysł na workflow inny, ale pewne podobieństwo jest... ;-)

Posted Image

Pozdrawiam, Marek.

#124 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 20 February 2011 - 03:36

Raptor - a'propos stawiń - SysExami się nie da?

w sumie to by si może i dało, ale na pewno nie Abletonem niestety.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#125 Raptorecki

Raptorecki

    Music Addict

  • Forumowicz
  • 2,458 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Consciousness
  • Interests:Doing my own thing

Posted 20 February 2011 - 03:50

Raptor - a'propos stawiń - SysExami się nie da?

Można spokojnie dopychać MIDI OXem tylko nie mam rozpiski SysExów dla Ósemki.

Swoją drogą... Adrian, z binarkami firmware sprzętów Korga można śmieszne rzeczy robić. ;-P Hint: otwórz binarkę np. KaossPada 3 albo Zero8 jakimś edytorem hexów i poczytaj... ;-) Wygląda na to, że KP3 podczas wgrywania zmodyfikowanego softu nie sprawdza nawet sumy kontrolnej binarki, bo przyjmuje jak leci. ;-)

Z Ósemką wolę nie próbować na razie takich zabaw, ale binarka ma bardzo zbliżoną formę. ;-)

Pozdrawiam, Marek.

#126 Carl Rag

Carl Rag
  • Forumowicz
  • 1,227 Postów:
  • Gender:Male

Posted 20 February 2011 - 10:08

Posted Image

biurko na zamowienie czy sam sie bawiles w skladanie? :) miejscowka idealna, wszystko pod reka.

Ten post był edytowany przez Carl Rag: 20 February 2011 - 10:10


#127 Armando

Armando

    Bloodislove

  • Forumowicz
  • 3,763 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Trójgród
  • Interests:fb.com/armando.photographie

Posted 20 February 2011 - 13:22

piekna miejscowa, Raptor, ja mam za malo mebli zeby bylo w 100% wygodnie, ale nie narzekam
a z tym softem to mnie zaskoczyles, choc z drugiej strony, support nie powinien przeciez sie konczyc w dniu zakonczenia produkcji, glupi windows xp tyle lat dostawal update'y...

#128 Edi Estebes

Edi Estebes
  • Forumowicz
  • 33 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Warsaw

Posted 20 February 2011 - 14:40

Pozdrawiam, Marek.


fajnie, klimatycznie się to prezentuje, aż chce się pewnie tam coś produkować. :)

#129 Sharky

Sharky
  • Forumowicz
  • 389 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Zabrze

Posted 20 February 2011 - 15:39

[Offtopic mode on:]
Dużo razy jeszcze zacytujecie ten obrazek Raptoraka w temacie Armanda ?
[Offtopic mode off:]

Armando kiedy doczekamy jakiegoś opisu i lepszych fot :) ?

#130 Armando

Armando

    Bloodislove

  • Forumowicz
  • 3,763 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Trójgród
  • Interests:fb.com/armando.photographie

Posted 20 February 2011 - 15:47

ja mysle ze do konca lutego moglbym porobic foty i dac opisy, ale nie spodziewajcie sie recki w stylu czasopism branzowych - ogarniam ten sprzet na minimalnym poziomie, wiem do czego jest zdolny, ale potrzebuje duzo czasu na praktyke, zeby suche opisy producenta zamienic na rzeczowa analize poszczegolnych elementow i ich wspoldzialania

poza tym w planach jest interface MIDI, monitory, moze tez bardziej imprezowe naglosnienie, lepsze meble, zastanawiam sie nad kaossilatorem oraz kilkoma efektami na petlach, zreszta po wizycie g00fyego u mnie w domu, zaczal mi sie marzyc Korg Zero16, najlepiej z insertami (ktorych dzialanie na szczescie w koncu zrozumialem :D )
nie wiem co z tego zrealizuje, ale mam duzo czasu na to :)

#131 Raptorecki

Raptorecki

    Music Addict

  • Forumowicz
  • 2,458 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Consciousness
  • Interests:Doing my own thing

Posted 21 February 2011 - 00:17

biurko na zamowienie czy sam sie bawiles w skladanie? :) miejscowka idealna, wszystko pod reka.

Własny koncept i wymiary, znajomy stolarz dopomógł w realizacji. Dokładnie o to mi chodziło. ;-)

a z tym softem to mnie zaskoczyles, choc z drugiej strony, support nie powinien przeciez sie konczyc w dniu zakonczenia produkcji

No niestety. Z Korgiem czasami trzeba o głupi update driverów powalczyć... Tak czy inaczej wersja 1.6 jest bardzo znośna.

poza tym w planach jest interface MIDI

No właśnie. Jak rozwiązałeś routing MIDI?

Bez FW i ZeroEdita chyba Ci się sporo funkcjonalności Zero8 marnuje?

Posted Image

Pozdrawiam, Marek.

#132 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 21 February 2011 - 08:05

... wstępne plany (wypowiadam się jako współsprawca) były takie, żeby połączyć urządzenia w dwa równoległe łańcuchy - niestety latencja dobija (przynajmniej teoretycznie - wg goofiego), więc treba będzie zastosować splitter mIDI.

Obecnie najtańsze SENSOWNE urządzenie spełniające tę rolę to interfejs USB-MIDI 4x4 firmy Prodipe. Jego główną zaletą jest to, że może pracować też w kilku trybach (splitter, router, tryby pośrednie) jako STANDALONE. Druga zaleta to cena - około 195pln.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#133 Armando

Armando

    Bloodislove

  • Forumowicz
  • 3,763 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Trójgród
  • Interests:fb.com/armando.photographie

Posted 21 February 2011 - 10:49

no i chyba bede musial go kupic, choc w tej chwili tak naprawde go nie potrzebuje
ale docelowo chcialbym za pomoca klawy moc sterowac dowolnym urzadzeniem, a tu sie okazuje ze router midi jest niezbedny, ale poki jestem w stadium ogarniania calosci, moge o tym zapomniec ;)

#134 Raptorecki

Raptorecki

    Music Addict

  • Forumowicz
  • 2,458 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Consciousness
  • Interests:Doing my own thing

Posted 21 February 2011 - 17:05

ale docelowo chcialbym za pomoca klawy moc sterowac dowolnym urzadzeniem

Ja tak mam teraz. Urządzenie lub VSTi i brzmienie wybieram tym największym knobem na MPK. Bardzo wygodne, mając na uwadze granie live i zmianę brzmień bez odrywania rąk od klawiszy.

żeby połączyć urządzenia w dwa równoległe łańcuchy - niestety latencja dobija

W którym miejscu ta latencja?

Pozdrawiam, Marek.

#135 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 21 February 2011 - 17:11

latencja w głowie Goofiego. Teoretycznie latenja w sgnale MIDI powinna być żadna.

poza tym - Armando chce uniknąć w ogóle podpinania kompa, więc wirtualny routing tak jak u ciebie - odpada.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#136 Raptorecki

Raptorecki

    Music Addict

  • Forumowicz
  • 2,458 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Consciousness
  • Interests:Doing my own thing

Posted 21 February 2011 - 17:23

Teoretycznie latenja w sgnale MIDI powinna być żadna.

No aż tak to chyba nie. Pomiędzy Abletonem, a Ósemką (i wszystkim co jest za nią, w tym ESX) mam MIDI offset ustawiony w okolicach kilkunastu ms jako idealny delay compensation (wszystko idzie idealnie in sync).

Trzeba pamiętać, że MIDI jest hierarchiczne i pcha komunikaty po kolei. Nie trzeba wiele wyobraźni żeby zapchać nawet tak krótki chain jak jest u mnie, nie mówiąc już o zestawie Armanda.

poza tym - Armando chce uniknąć w ogóle podpinania kompa, więc wirtualny routing tak jak u ciebie - odpada.

Rozumiem. Przy takiej ilości urządzeń zdolnych do podjęcia roli sekwencera, wcale się nie dziwię.

Pozdrawiam, Marek.

#137 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 21 February 2011 - 18:18

Rptor, jeśli używasz "przelotu" z IN do THRU, to latencja nie powinna w ogóle występować - bo to tylko przelot.

W teorii (a musiałbym sprawdzić w praktyce, ino nie mam jak), możesz piąć ładnych parę urządzeń w ten sposób.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#138 Raptorecki

Raptorecki

    Music Addict

  • Forumowicz
  • 2,458 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Consciousness
  • Interests:Doing my own thing

Posted 21 February 2011 - 19:03

W teorii (a musiałbym sprawdzić w praktyce, ino nie mam jak), możesz piąć ładnych parę urządzeń w ten sposób.

Można. W praktyce jak zrobisz za długi łańcuch przez klika THRU, to jak zacznie się sieczka ze zdarzeniami MIDI, to urządzenia na wyższych kanałach będą miały problemy z responsywnością. ;-) Zmierzam do tego, że warto dobrze przemyśleć, które zdarzenia gdzie mają iść.

Armando, nie masz nic przeciwko, że temat Zero 8 / Blofeld / ESX będziemy wałkować u Ciebie? ;-)

Pozdrawiam, Marek.

#139 g00fy

g00fy
  • Zaufany
  • 1,023 Postów:
  • Gender:Male

Posted 21 February 2011 - 22:50

Rptor, jeśli używasz "przelotu" z IN do THRU, to latencja nie powinna w ogóle występować - bo to tylko przelot.

W teorii (a musiałbym sprawdzić w praktyce, ino nie mam jak), możesz piąć ładnych parę urządzeń w ten sposób.

Jesli chcesz, zgram Ci fragment walka nagranego przy polaczeniu urzadzen w lancuch i przez interfejs.

#140 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 21 February 2011 - 23:12

no cóż - wierzę na słowo - najwidoczniej Yamaha przereklamowała ten typ łańcuchowania.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#141 g00fy

g00fy
  • Zaufany
  • 1,023 Postów:
  • Gender:Male

Posted 22 February 2011 - 00:45

W ksiazce o midi z poczatku lat 90, ktora wpadla kiedys w moje lapy nawet sie tego dowiedzialem ;)

#142 Armando

Armando

    Bloodislove

  • Forumowicz
  • 3,763 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Trójgród
  • Interests:fb.com/armando.photographie

Posted 22 February 2011 - 15:24

nie mam nic przeciwko jesli w tym temacie beda posty z sensem

#143 Raptorecki

Raptorecki

    Music Addict

  • Forumowicz
  • 2,458 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Consciousness
  • Interests:Doing my own thing

Posted 27 February 2011 - 03:56

Armando, zdarza Ci się czasami, że Blofeld w trybie multi przestaje reagować na note-off na jednym z partów? Nuta zostaje i trzeba zatłuc przez CC#123. Oczywiście nie mówię tutaj o sytuacji w której w między czasie (pomiędzy note on, a note off) robię transpose - wtedy jasne sprawa. Tak generalnie...

Pozdrawiam, Marek.

#144 Armando

Armando

    Bloodislove

  • Forumowicz
  • 3,763 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Trójgród
  • Interests:fb.com/armando.photographie

Posted 02 April 2011 - 09:20

Marku, wybacz, ale sprzety ogarniam po kolei, narazie rozkminialem EMX, ESX, jestem w trakcie prac rozkminatorskich nad Microstation, potem wezme sie za Blofelda i dopiero za Radiasa :)

Postanowilem pozbyc sie Zero8 na rzecz jakiegos wiekszego stolu, wiec szukajac chetnych na Korga, rozgladam sie tez za mikserem z odpowiednia iloscia wejsc
no i musze w trybie pilnym kupic chociaz jakies porzadne sluchawki, bo moje pionki juz sa w stanie agonii, graja w mono, o jakosci dzwieku w ogole sie nie wypowiadam

no i poki co nie mam aparatu, wiec zdjec i opisow jeszcze nie ma :P

Ten post był edytowany przez Armando: 02 April 2011 - 09:21


#145 Miesz

Miesz
  • Validating
  • 2 Postów:

Posted 13 July 2011 - 09:09

Karta EMU 0202 USB nadal jest na sprzedaz?
Jesli tak to prosze o kontakt mailowy gamiangreat@gmail.com

Pzdr!



Reply to this topic



  


0 Użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkownikow