Jump to content


Photo
- - - - -

Optymalizacja Kompa Pod Pracę Z Muzyką


21 replies to this topic

#1 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 11 October 2010 - 16:24

... po angielsku, ale są obrazki :P
VISTA:


XP:


WIN Vista / Win 7
http://www.presonus....ing_windows.pdf

dokument - nie tylko dla posiadaczy interfejsów PreSonus.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


Mr Add
  • Mr Ad

#2 fenikt

fenikt
  • Forumowicz
  • 48 Postów:

Posted 11 October 2010 - 20:58

a istnieje moze cos takiego dla windows 7? o ile to w ogole jakas roznica.

#3 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 11 October 2010 - 21:39

obejrzyj oba - jest mała różnica - genaralnie przygotowanie portów USB i priorytety procesów ustawia się tak samo.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#4 Lisi Tygrysi

Lisi Tygrysi
  • Forumowicz
  • 39 Postów:

Posted 11 October 2010 - 21:51

Vista pod muzę ... brrrrr, mnie to ledwo co zipie do interneta ;)

#5 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 11 October 2010 - 21:53

dlatego albo XP albo win7

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#6 Eit B

Eit B
  • Forumowicz
  • 686 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa

Posted 11 October 2010 - 21:58

POLECAM te tutorialki!!! :)
wlasnie obejrzalem, zrobilem.. i obnizylem zuzycie cpu na konkretnym projekcie w abletonie z 28% do (uwaga!) 4-5% :D
(nie zapomnijcie tez wylaczyc antywirus kiedy pracujecie z audio)

adrian, kolejny raz ratujesz mi zycie :D :D :D

EDIT:
w sumie wylaczenie antywirusa nic nie daje.. czy jest wlaczony czy tez nie i tak stabilnie dziala na 4-5%... jakby co mam avasta

Ten post był edytowany przez Eit B: 11 October 2010 - 23:30

My Beatmaking Video

#7 kilan

kilan
  • Zaufany
  • 928 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Lidzbark

Posted 11 October 2010 - 23:21

Od razu wyłączyłem wszystkie gówna z których nie korzystam - czytnik linii papilarnych, modem, fire-wire, slot pcmcia -> wszystko o czym zapomniałem przy ostatnim reinstalowaniu systemu + dodałem sobie troszke do bufora stronciowania :)

tak btw., to jakiś spec z intela mówił,że komputery optymalizowane mogą pracować do 50% szybciej niż świeżo wyjęte z pudełka!

#8 Eit B

Eit B
  • Forumowicz
  • 686 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa

Posted 11 October 2010 - 23:31

Od razu wyłączyłem wszystkie gówna z których nie korzystam - czytnik linii papilarnych, modem, fire-wire, slot pcmcia -> wszystko o czym zapomniałem przy ostatnim reinstalowaniu systemu + dodałem sobie troszke do bufora stronciowania :)

tak btw., to jakiś spec z intela mówił,że komputery optymalizowane mogą pracować do 50% szybciej niż świeżo wyjęte z pudełka!

a jak sie jeszcze dorzuci intel core i7 to wogole :)
My Beatmaking Video

#9 J-23

J-23
  • Forumowicz
  • 507 Postów:

Posted 11 October 2010 - 23:45

http://www.altcontro...emu-windows-xp/ <--- optymalizacja XP

http://www.musicinfo...sta,1006,a.html <--- optymalizacja Vista

http://www.musicinfo...xp,20107,a.html <--- optymalizacja XP

Ten post był edytowany przez J-23: 11 October 2010 - 23:49


#10 Stv

Stv
  • Forumowicz
  • 3,179 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Wrocław | Wielbark

Posted 11 October 2010 - 23:48

Eee, a mi to nic nie dało, widocznie słabemu komputerowi już nic nie pomoże :D

Jakie znaczenie ma tu windows firewall i reszta programów ochronnych? (tzn dlaczego akurat ta grupa softu jest wyróżniona jako niewskazana?)

obejrzyj oba - jest mała różnica - genaralnie przygotowanie portów USB i priorytety procesów ustawia się tak samo.

O usb nikt nic nie mówił, mógłbyś rozwinąć?
Lepiej ustawiać priorytet wysoki czy czasu rzeczywistego (w win7)?

ps. mile widziane odpowiedzi na wszystkie pytania ;)
Ironia - sposób wypowiadania się, oparty na zamierzonej niezgodności, najczęściej przeciwieństwie, dwóch poziomów wypowiedzi: dosłownego i ukrytego. W rozumieniu potocznym ironię utożsamia się z zawoalowaną kpiną, złośliwością, wyśmiewaniem, dystansem.

#11 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 12 October 2010 - 00:01

1. panel sterowania / system / manager urządzeń
klikamy kolejno na każdy port USB i WYŁĄCZAMY opcję rozłączania portu w celu oszczędności energii
2. wyłączamy FreWall na porcie FireWire (jest widziany jako karta sieciowa przecież)
3. Priorytet procesów ustawiamy na usłgi w tle - daje to lepszą obsługę np. zewnętrznego interfejsu audio
4. Firewallle i anywisusy lubią spowolnić lub zablokować "podejrzane" procesy czy pliki programów

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#12 Armando

Armando

    Bloodislove

  • Forumowicz
  • 3,763 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Trójgród
  • Interests:fb.com/armando.photographie

Posted 12 October 2010 - 00:09

[Offtopic mode on:]
albo mozna miec Maca i miec to w dupie ;-)
nie, nie wywolujac wojny, poprostu wg mnie w Windowsach wszystko jest bardzo niedopracowane, bo dlaczego kupujac system powinienem zajac sie jego modyfikowaniem zeby moc normalnie uzywac? Boli mnie tez ze malo kto wspiera linuxa

no ale nie zawracajcie sobie glowy moimi wypocinami ;)

[Offtopic mode off:]

#13 lavatekk

lavatekk
  • Zaufany
  • 2,099 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Toruń

Posted 12 October 2010 - 00:25

Vista pod muzę ... brrrrr, mnie to ledwo co zipie do interneta ;)


pod traktorem 4 decki całą noc mogą mi pracować bez zająknięcia pod vistą :]

@Armando

tu nie chodzi o "normalne" działanie tylko optymalizację, jestem pewien, że na macach też da się w hooj powyłączać, żeby to szybciej działało...

jakby miał kasę na macbooka pro to kupiłbym... 2 pctowe lapki, jeden słabszy ale totalnie czysty tylko do muzy i drugi do normalnej pracy

Pioneer DDJ-SX2, Pioneer DDJ-SP1, Serato SL2, Macbook Pro Retina 13, Sennheiser HD 25 II
www.facebook.com/CtiteDJ/


#14 Armando

Armando

    Bloodislove

  • Forumowicz
  • 3,763 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Trójgród
  • Interests:fb.com/armando.photographie

Posted 12 October 2010 - 05:01

widzisz ja wole miec jeden, tez czysty, w ktorym nic nie trzeba wylaczac bo dziala wystarczajaco szybko, w ktorym nie ma nawet co zepsuc
maci niestety w PL sa drogie bo ktos wciska ludziom rzadkie [beeep] nt tego jaki to Apple luksusowy, Amerykanie plakaliby ze smiechu gdyby wiedzieli ze 8/10 z nich zyje w tzw luksusie

prawda jest taka ze gdyby kazdy z nas mial kilka ladnych tysi na maka, juz bysmy je wszyscy mieli

#15 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 12 October 2010 - 08:15

[Offtopic mode on:]
Proszę cię bardzo - ostatnio w NY widziałem ogłoszenie - koleś sprzeda MacBook Pro 17" C2D z legalnym ProTools M-powered i interfejsem Mbox2 za 1500$.
Dziękuję, nie mam więcej pytań.

[Offtopic mode off:]

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#16 kilan

kilan
  • Zaufany
  • 928 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Lidzbark

Posted 12 October 2010 - 09:50

widzisz ja wole miec jeden, tez czysty, w ktorym nic nie trzeba wylaczac bo dziala wystarczajaco szybko, w ktorym nie ma nawet co zepsuc
maci niestety w PL sa drogie bo ktos wciska ludziom rzadkie [beeep] nt tego jaki to Apple luksusowy, Amerykanie plakaliby ze smiechu gdyby wiedzieli ze 8/10 z nich zyje w tzw luksusie

prawda jest taka ze gdyby kazdy z nas mial kilka ladnych tysi na maka, juz bysmy je wszyscy mieli


Mac'i są sprzętem z wyższej półki i tutaj nie ma o czym rozmawiać. Pozycjonowane są przy Vaio i kompach typu HP Elitebook, a jak sobie porównasz kompy z tego przedziału, to nawet jakos bardzo nie odstają cenowo.
Podstawowymi determinantami ceny sprzętu Apple są: potrzeba prowadzenia indywidualnie badań na każdym komponentem i optymalizacja systemu pod tym kątem, design, jakość części, marketing brandowy, + w Polsce dość zachłanny dystrybutor w postaci iSource'a.

Wg. europejskich standardów ich cena detaliczna powinna być o jakieś 10-15% niższa, ale nie więcej :)

#17 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 27 January 2011 - 03:42

http://www.presonus....ing_windows.pdf

dokument - nie tylko dla posiadaczy interfejsów PreSonus.

btw. uprzedzam od razu - część modyfikacji należy wykonywać rozważnie, modyfikacje dostoowywać do aktualnie posiadanego sprzętu.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#18 paszczak

paszczak
  • Forumowicz
  • 40 Postów:

Posted 03 February 2011 - 15:10

kurde- trudno jest mi zrozumieć pewne fragmenty, a przydałoby mi się to! Nie chcę nic spartolić!

#19 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 20 September 2011 - 09:37

ODŚWIEŻAM TEMAT

parę rzeczy zwłaszcza dla tych kompów z procesorami INTEL

http://support.preso...-for-studio-one

http://www.resplendence.com/latencymon

http://support.preso...er-settings.zip

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#20 gritty

gritty
  • Forumowicz
  • 51 Postów:
  • Gender:Male

Posted 25 October 2011 - 15:23

Ja polecam od siebie także takie programy (nie są może pod muzykę ale pod optymalizację i performance)

- TuneUp Utilities (ja sugeruje wszystko nim porobić, a potem go usunąć)
- Sunrise Seven (sam za Ciebie grzebie w rejestrze i nie musisz się obawiać, że coś się zepsuje. NIE ZAZNACZAĆ TYLKO OPCJI DO SZTUCZNEGO ZWIĘKSZANIA RAMU!)
- Odkurzacz
- CCleaner

Szybkie działanie systemu to przede wszystkim nie zaśmiecanie go, więc im mniej rzeczy jest zainstalowanych, tym lepiej. To samo tyczy się aktualizacji - wybierajcie te, które wam upsrawnią system (olejcie np. sterowniki do TouchPada)

Polecam metodę, bo zastosowałem to 3 dni temu i np. nie korzystam z paska zadań, wszystko wywaliłem (SunriseSeven) oraz wyłączyłem np. ekran bootowania (LOADING WINDOWS 7)

Jeszcze to: http://www.pcworld.p....Windows.7.html (choć większość zrobi za was Sunrise)

Prócz tego co miesiąc oczyszczanie Odkurzaczem, CCleanerem i defragmentacja i wszystko wam hula ślicznie.

Co do konkretów muzycznych to powyżej koledzy dali.

#21 sancruz3

sancruz3
  • Forumowicz
  • 41 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:The Grid

Posted 08 November 2011 - 07:27

Co za problem zainstalowac Win XP 64bitowy po angielsku. Vista nie nadaje sie do jakiej kolwiek pracy a co dopiero z DAWem :)
Tylko XP albo 7ma

#22 gritty

gritty
  • Forumowicz
  • 51 Postów:
  • Gender:Male

Posted 15 March 2012 - 21:32

http://www.blackvipe...configurations/
http://www.blackvipe...7-super-tweaks/
http://forums.creati...t=555331&page=2
http://forum.cakewal...1862515&mpage=1 (nie tylko do Sonara)
http://www.ableton.c...gh-optimization (Ableton)

Ten post był edytowany przez gritty: 15 March 2012 - 21:34




Reply to this topic



  


0 Użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkownikow