Jump to content


Photo

Behringer Bcr2000 Kontroler Midi


14 replies to this topic

#1 Niedziu

Niedziu
  • Forumowicz
  • 395 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Konin
  • Interests:Muzyka

Posted 22 December 2007 - 17:00

Foty sprzętu:


Posted Image


Posted Image

Posted Image

Posted Image


Posted Image



Dane:

-24 obrotowe kontrolery
-16 programowanych przycisków
-4 programowalne przyciski z iluminacją
-Możliwość kontroli za pomocą nożnego przełącznika / kontrolera
-Pamięć na 32 zestawy ustawień + 4 dodatkowe grupy
-Pełna zgodność ze standardem MIDI
-Porty MIDI: 1 x In, 2 x Out/Thru
-Port USB połączony wewnętrznie z MIDI
-Wyświetlacz LED
-Presety dla wielu aplikacji (uaktualniane na stronie)
-Łatwy tryb nauki kontroli komunikatów
-Rozbudowana kontrola trybów pracy

Opis:


Ponieważ jestem małym leniuchem i nie zawsze chce mi się rysować ruch gałki w programach muzycznych typu FL itp. postanowiłem kupić sobie kontroler MIDI, do którego będzie można przypisać dużo parametrów. Ale to też nie jedyny powód: drugi jest taki, że chcę powoli nauczyć się tworzenia live act'ów, gdzie wszelkiego typu kontrolery są niezastąpione, a za pomocą myszki można raptem jeden parametr na raz obsłużyć(ew. 2) i jest to troszkę niewygodne.
Najpierw może od strony zastosowania: otóż zastosować można go do wielu rzeczy można zarówno kontrolować w programie wszelkie parametry jak np. głośność danej ścieżki, panning, intensywność danego efektu, praktycznie wszelkie gałki, pokrętła, także przyciski (np. mute/solo). Można nawet ustawić przyciski, aby każdy miał inną wartość nutową i używać go jak klawiatury keyboardu. Gałki/knoby mają nieograniczony zakres, czyli można kręcić nimi do woli, a wartość parametru wskaże/wskażą nam diody wokół pokręteł(15 ich jest) lub diody w przyciskach czy jest włączony dany parametr. W 8 górnych knobach też są ukryte przyciski, co daje jeszcze więcej możliwości przypisania parametrów. Kontroler można w dowolny sposób konfigurować, można ustawić różne rodzaje wyświetlania(zapalania) diod, np., jeśli kontrolujemy pokrętłem panning to będą się zapalały diody po której stronie jest wysterowane pokazując siłę, ale wyświetlanie takie można ustawić tylko dla 8 górnych pokręteł. Jest wiele funkcji ustawienia.





Wykonanie:

Według mnie wykonanie jest dość solidne, gałki dobrze się trzyma, nie ślizgają się w palcach, diody są bardzo przydatne, jak jest ich więcej pozapalanych to troszkę dają po oczach, ale nie aż tak tragicznie, przydatne to jest w pracy w ciemnych miejscach, wyświetlacz jest wyraźny, czytelny, rozmieszczenie poszczególnych gałek/przycisków jest według mnie znakomite, choć może nieco ciasno być dla osób o grubszych palcach, ale idzie się przyzwyczaić. Pod spodem są 4 gumki na nóżkach, które zapobiegają ślizganiu się kontrolera po podłożu.Wadą jak dla mnie jest wejście kabla zasilania, kabel wchodzi bardzo mało w otwór, przez co małe pociągnięcie może spowodować jego wysunięcie się, czyli brak dostarczania prądu do kontrolera no i ogólna klapa w tym momencie. Druga wada(taka mała) to za małe pola do podpisania kontrolera(raptem 6mm,a miejsca jest na co najmniej 2-3 razy grubsze podpisy),ale można sobie nakleić plaster i pisać po nim, choć po czasie kontroler będzie trochę brzydko wyglądać. Ogólnie solidnie zbudowana maszynka.

Programowanie:

Początkowo nie wiedziałem jak i co...Dopiero po czasie zajarzyłem, jakie to banalnie proste, jednak troszkę czasochłonne i monotonne. Kontroler można zaprogramować podłączając go jedynie do prądu i ustawiać z poziomu kontrolera poszczególne knoby itp, ale można zrobić to także poprzez wgranie gotowych presetów z PC (za pomocą programu ze strony producenta, który jest darmowy).

Wrażenie:

Jak najbardziej pozytywne! Ogromna ilość kontrolerów do przypisania: mamy do dyspozycji 32 presety po 4 grupy w presecie, co daje do zaprogramowania łącznie: 4096 pokręteł i 3584 przycisków! Nie wiem czy jest ktoś w stanie to wszystko wykorzystać na raz, ale dobrze, że jest tyle presetów, bo można każdy inaczej sobie przygotować i nie zawsze używać wszystkich naraz.


Plusy:
-ogromna ilość kontrolerów do przyporządkowania
-łatwość w obsłudze
-możliwość wgrywania gotowych presetów z poziomu PC
-solidne wykonanie
-wyraźnie świeci
-czytelny wyświetlacz LED
-funkcjonalność
-przejrzyste ułożenie kontrolerów

Minusy:
-wtyczka kabla wchodzi zbyt mało
-ciekawe czy te przyciski w knobach się nie popsują, bo leciutko latają
-małe pole do podpisania knoba/przycisku
-jak dla niektórych zbyt ciężkie by dźwigać na imprezy, choć nie waży tak dużo 2,4 kg o ile dobrze pamiętam

Jednakże te minusy są takie wyciągane na siłę, może super extra nie przeszkadzają, ale jednak są. Ogólnie bardzo polecam to urządzenie, tym bardziej za tą cenę (ja kupiłem w dodatku o 1/3 taniej niż w sklepach internetowych i to nowe),nie wiem czy tak samo funkcjonalny jak BCR2000 jest inny kontroler(nie widziałem za wielu, więc nie chcę się kłócić ani nic) ale wątpię, żeby w tej cenie znaleźć cos lepszego. Produkt bardzo, bardzo porządny, polecam w 100%,choć niektórzy pewnie by się kłucili, że to przecież Behringer (posiadam jeszcze mixer tej firmy).

Jeśli ktoś zamierza brać się za live acty i lubi się pobawić parametrami lub jest leniem jak ja-to urządzenie będzie dla niego idealne.

Moja ocena: 5+

( Jeśli ktoś ma pytania odnośnie tego kontrolera to piszcie wiadomości na PM, w programowaniu też mogę pomóc.)

Ten post był edytowany przez Niedziu: 22 December 2007 - 16:59

A&H Xone 4D and Laptop and Behringer BCR2000.


Mr Add
  • Mr Ad

#2 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 22 December 2007 - 20:44

Ladnie opisane, dodam moj stary opis tego urzadzenia a pozniej jeszcze uzupelnie post Niedzia

Co ja bede sie wymadrzal. Skrobne kilka subiektywnych slow o tym urzadzeniu po 2 miesiacach uzywania wylacznie do celow live-video.

Posted Image

Fajne, solidne urzadzenie. Zwiedzil juz ze mna kilka imprez. Wytrzymal juz kilku uzytkownikow i troche godzin w domu. Raz spadl na ziemie, raz ktos na niego piwo nachlapal. W domu trzymany pod recznikiem zeby sie nie zakurzyl. Dziala caly czas. Wiec moja opinia o sprzecie firmy Behringer sie zmienila (miksery dj'skie mieli tragiczne). Galki sa plastikowe i leciutko tandetne sie wydaja ale w sumie na imprezie nie ma to znaczenia az takiego. Gorzej z miejscem pomiedzy nimi, czasami mozna zahaczyc palcem ;/ Co do guzikow to slyszalem ze potrafia pasc (od znajomego live'actowca). Ja na szczescie bardziej knobow uzywam.

Posted Image

Konfiguracja jest bajecznie prosta. Wybieramy w reso konfig midi, klikamy 2x w interesujaca nas funkcje, krecimy knobem, pojawia sie wartosc na monitorze i jest ok. Z przyciskami gorzej. Sam jeszcze do teraz nie wiem jak przypisac wiecej niz 16 przyciskow (przypisalem kazdymu inny kanal). Aby przypisac przycisk trzeba najpierw zmienic jego hmm "charakterystyke" (?) na NOTE. A dopiero pozniej edytowac w programie. Do tego nie wiem czy da sie zrobic bajer typu: "zmieniam w reso opacity, a wyswietlacz opacity nad knobem pokazuje wartosc z reso". ALe mniejsza z tym.

Posted Image

Wymiary to cos w okolicach laptopowych (no oprocz wysokosci). Miesci sie wspaniale w torbe dj'ska na 40 plyt. Czyli razem mozna wziasc kontroler, laptopa, tone kabli i jeszcze jakies picie. Zainteresowanym moge wrzuc foto torby ;p

TO byla recenzja z marca 2006. Ogolnie pozniej go sprzedalem, a przy kontrahencie padl jeden knob (na samym srodku).

diody są bardzo przydatne, jak jest ich więcej pozapalanych to troszkę dają po oczach, ale nie aż tak tragicznie,

bez przesady, ja w wiekszosci robilem w ciemnych miejscach, diody sa w sam raz, nawet jak masz wszystk na 100%

Wadą jak dla mnie jest wejście kabla zasilania, kabel wchodzi bardzo mało w otwór, przez co małe pociągnięcie może spowodować jego wysunięcie się, czyli brak dostarczania prądu do kontrolera no i ogólna klapa w tym momencie.

Ogolnie wada jest to ze ten kabel w ogole istnieje. Moglo byc zasilane z USB.

Druga wada(taka mała) to za małe pola do podpisania kontrolera(raptem 6mm,a miejsca jest na co najmniej 2-3 razy grubsze podpisy),ale można sobie nakleić plaster i pisać po nim, choć po czasie kontroler będzie trochę brzydko wyglądać.

Ja mialem podpisy z drukarki termosublimacyjnej z masakrycznej tasmy. Ale klej w ogole nie zostal na panelu, bardzo ladnie zeszlo.

Ogólnie bardzo polecam to urządzenie, tym bardziej za tą cenę (ja kupiłem w dodatku o 1/3 taniej niż w sklepach internetowych i to nowe),nie wiem czy tak samo funkcjonalny jak BCR2000 jest inny kontroler(nie widziałem za wielu, więc nie chcę się kłócić ani nic) ale wątpię, żeby w tej cenie znaleźć cos lepszego. Produkt bardzo, bardzo porządny, polecam w 100%,choć niektórzy pewnie by się kłucili, że to przecież Behringer (posiadam jeszcze mixer tej firmy).

Za ta cene to ze swieca szukac, a endlessy sa dobre, bo np. w takim m-audio uszkodzilem knob, bo byl zle zamocowany.

Tyle ode mnie...

#3 Niedziu

Niedziu
  • Forumowicz
  • 395 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Konin
  • Interests:Muzyka

Posted 19 February 2008 - 21:12

Przed chwilą doszedłem do tego,jak ustawić,aby naciskając przycisk odpowiadał on danej notacji.
1) Należy wybrać przycisk,któremu chcemy nadac notację poprzez przytrzymanie EDIT i wciśnięciu danego przycisku
2) Pokrętłem TYPE wybrać note
3) Ustawić kanał MIDI CH (choć chyba niekoniecznie,bo on jest ustawiony na CH1)
4) Pokrętłem PAR wskazać odpowiednia wartość,która jest przypisana do noty ( C-2 odpowiada 0 , C#-2 odpowiada 1 itd.)
5) Wcisnąć ponownie przycisk EDIT i zatwierdzic konfigurację dla danego presetu.

Proste :)


Małe sprostowanie,bo się pomyliłem najwidocziej (niepełna wiedza).
Chodzi dokładnie o liczbę encoderówk,które można na raz przypisać...Tylko dokładnie jeszcze tego nie rozkminiłem <_< Załóżmy na którymś presecie ustawię górne przyciski,że mają pełnić funkcję NOTE,pełnią ją,ale na każdej z 4 encoder groups tak samo. Czyli wychodzi,że jest 4 razy mniej możliwości zaprogramowania danych przycisków do danej grupy,też mam taki problem jak mówił illy...

Zamieszczam link do instrukcji w języku polskim,może komuś się przyda.

Instrukcja obsługi BCR2000 po polsku

A&H Xone 4D and Laptop and Behringer BCR2000.


#4 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 25 February 2008 - 22:21


Behringer BCR2000 controlling Nord Modular
IjI6xkxX7F8

Ableton 6 Vs BCR 2000 set Live Chiappetta
656Zf7erh6w

behringer bcr2000
mpfqaf5c5rc

Testing Behringer bcr2000
gpz_FNPLWbo



#5 Triks

Triks
  • Forumowicz
  • 16 Postów:

Posted 19 December 2008 - 17:09

Mógłby ktoś wstawić jeszcze raz polską instrukcję do tego kontrolera? Planuję go zamówić jeszcze dziś wieczorem, ale w zestawie nie dostanę instrukcji po polsku. Będę bardzo wdzięczny za pomoc :rolleyes:

#6 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 20 December 2008 - 02:14

Mógłby ktoś wstawić jeszcze raz polską instrukcję do tego kontrolera? Planuję go zamówić jeszcze dziś wieczorem, ale w zestawie nie dostanę instrukcji po polsku. Będę bardzo wdzięczny za pomoc :rolleyes:

www.behringer.com - błagam, co za leń śmierdzący !!!!

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#7 Triks

Triks
  • Forumowicz
  • 16 Postów:

Posted 02 January 2009 - 17:52

Co do lenistwa nie mogę się zgodzić;) To po prostu zmęczenie i brak czasu :rolleyes:

Na stronie www.behringer.com nie ma polskiej instrukcji. Udało mi się ją znaleźć na:

http://www.sklep-beh...000_BCR2000.pdf :P Komuś jeszcze może się przydać;)




Jeszcze jedna sprawa ;)

Znalazłem aplikacje, sterowniki itp, które mogą się przydać:

http://www.behringer...-Downloads.aspx

Jednak moja znajomość angielskiego okazuje się zbyt słaba :unsure:
Czy mógłby mi pomóc to zrozumieć? (teksty poniżej)
"Audio was distorted in case of heavy midi traffic"
"This version also incorporates a pair of bug fixes regarding MIDI clock data and transmission of NRPNs in GS/XG mode. "
"Bugfix for rare "blue screen" MIDI error."
"Bug fixes"

Domyślam się, że są to ostrzeżenia o błędach (mogę sie mylić)...tylko jakich?

Chcę przy pomocy BCR-2000 sterować Abletonem Live 7.

Na razie opanowałem tylko taką metodę:
1. Właczam Edit MIDI Map
2. zaznaczam parametr w programie
3. krece "galka" kontrolera
4. wylaczam funkcje "edit midi map"
5. zapisuje w kontrolerze ustawienia.

Niestety w tej opcji poruszenie "wirtualną gałką"- w programie, nie wywołuje reakcji w kontrolerze (byłoby mi to bardzo przydatne i podobno jest możliwe). Chciałbym też za pomocą pojedynczego przycisku móc włączać (przez wciśnięcie) ścieżkę audio ("Audio track") - zaświeci się wtedy dioda w danym przycisku. Za pomocą ponownego naciśnięcia zatrzymywałbym tą ścieżkę audio, dioda w przycisku by gasła.

Jest jeszcze opcja "midi learn" w kontrolerze- nie potrafię jednak za jej pomocą ustalić np: żeby regulować głośność tylko w zakresie -niskończoność do 0db. Poza tym "midi learn" nie mogę użyc do "Audio Effect Rack"

To mój pierwszy kontroler i stąd tyle pytań. Z góry dziękuję za cierpliwość i pomoc.
Gdyby ktoś zechciał mi pomóc i poświęcić chociaż kilka minut, proszę o kontakt na gadu ( 5856474 ).

Pozdrawiam :rolleyes:

Ten post był edytowany przez Triks: 02 January 2009 - 17:52


#8 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 03 January 2009 - 00:28

"Audio was distorted in case of heavy midi traffic"
Audio z powodu dużego obciążenia transferu MIDI było zniekształcone

"This version also incorporates a pair of bug fixes regarding MIDI clock data and transmission of NRPNs in GS/XG mode. "
Ta wersja jednocześnie dołącza kilka poprawek dotyczących danych MIDI clock oraz transmisji komunikatów NRPN w trybie GS/XG

"Bugfix for rare "blue screen" MIDI error."
Poprawka (naprawa błędu) pojawiania się błędu MIDI "niebieski ekran"


"Bug fixes"
naprawa błędu

Na razie opanowałem tylko taką metodę:
1. Właczam Edit MIDI Map
2. zaznaczam parametr w programie
3. krece "galka" kontrolera
4. wylaczam funkcje "edit midi map"
5. zapisuje w kontrolerze ustawienia.


czyli robisz to źle - i nie dziw się, że kontroler nie reaguje na twoje działania na ekranie... Musisz uruchomić MIDI Feedback na kontrolerze, potem dopiero przypisywać określone komunikaty kontrolek w sofcie odpowiednim kontrolerom w BCR.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#9 Triks

Triks
  • Forumowicz
  • 16 Postów:

Posted 05 January 2009 - 15:58

czyli robisz to źle - i nie dziw się, że kontroler nie reaguje na twoje działania na ekranie... Musisz uruchomić MIDI Feedback na kontrolerze, potem dopiero przypisywać określone komunikaty kontrolek w sofcie odpowiednim kontrolerom w BCR.


Spróbuję, wielkie dzięki za pomoc. Powoli rozpracowuję tą całą zabawę z MIDI :rolleyes:


Mam jeszcze jeden problem. Chciałbym za pomocą jednego przycisku regulować start/stop ścieżki (którejś tam z kolei). Da się to zrobić w Abletonie?

Np. Naciskam przycisk (zapala się dioda) i zaczyna grać utwór ze ścieżki audio. Naciskam go drugi raz (gaśnie dioda w przycisku) i utwór się zatrzymuje (nie wycisza).

Udało się komuś do tego dojść? :rolleyes:

#10 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 05 January 2009 - 16:10

przycisk przestawiasz na "toggle" z dwiema wartościami: ON=127 i OFF=0
teraz w Abletonie musisz przypisać odpowiednie wartości - poprzez MIDI MAP w programie + edytor mapy MIDI - też p w programie (czyli w Abletonie)

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#11 Triks

Triks
  • Forumowicz
  • 16 Postów:

Posted 08 January 2009 - 17:44

Adrian4u, kolejny raz dziękuję za pomoc. Wiem, że moje pytania są męczące (tym bardziej dziękuję za wyrozumiałość) :rolleyes:

Jadnak nadal mam problem.
Nie mogę dla jednego przycisku ustawić 2 funkcji- do wyboru mam albo play albo stop.
Wygląda to mniej-więcej tak:
1. Za pomocą mapowania MIDI nadaję przyciskowi funkcję "play" dla pierwszego slotu z pierwszej ścieżki. Czyli w momencie naciśnięcia przycisku wysyłany jest komunikat on (wartość 127) rozpoczyna się odtwarzanie danej ścieżki audio. Po ponownym wciśnięciu przycisk wysyła funkcję off (wartość 0). Wtedy nie ma żadnej reakcji ze strony programu.
2. Kiedy próbuję przypisać temu samemu przyciskowi funkcję "stop" dla tego samego slotu z tej samej ścieżki, wyskakuje zapytanie:
"The selected controller conflicts with the previous papping to 1-Audio | Slot 1. Do you want to replace the previous mapping?"
Jeśli nacisnę YES, przycisk zostaje przypisany tylko do funkcji "stop".

Co dokładnie muszę zrobić żeby tym samym przyciskiem móc rozpoczynać i zatrzymywać odtwarzanie danej ścieżki? Na prawdę nie mogę do tego dojść. Może komuś się to udało? Da się to w ogóle jakoś ustawić?

#12 dj~

dj~
  • Forumowicz
  • 3 Postów:

Posted 11 July 2009 - 07:25

witam, moze powiecie mi,jak skonfigurowac przyciski aby nie było on off tylko aby działał'w jedna strone';p zaswieci sie i zgasi lampka:)bo chcialbym wszystkie tak ustawic.prosze o pomoc.pzdr.

#13 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 11 July 2009 - 16:08

witam, moze powiecie mi,jak skonfigurowac przyciski aby nie było on off tylko aby działał'w jedna strone';p zaswieci sie i zgasi lampka:)bo chcialbym wszystkie tak ustawic.prosze o pomoc.pzdr.

pod jakim programem?

w ogóle, jeśli chodzi o BCR, polecam nie korzystać z fabrycznego edytora, bo są o wiele lepsze. Wystarczy poszukać na necie.
Samo programowanie BCR jest banalne, ale więcej funkcji jest jednak dostępnych poprzez edytory, ew. po wgraniu preseta MACKIE MODE.

btw. w Abletonie macie gotowe presety dla BCR i BCF - wystarczy przycisnąć koło presetu w Control Surface przycisk "dump" i potem zapisać prset na urządzeniu.

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#14 dj~

dj~
  • Forumowicz
  • 3 Postów:

Posted 11 July 2009 - 22:57

ableton ale to malo wazne;p chodzi o to zeby zlikwidowac on off:) nie chce aby wciskajac przycisk zapalała sie lampka i nie gasła,chce aby zgasła heheh .podaj gg jak mozesz:)

Ten post był edytowany przez dj~: 11 July 2009 - 22:58


#15 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 12 July 2009 - 09:15

ableton ale to malo wazne;p chodzi o to zeby zlikwidowac on off:) nie chce aby wciskajac przycisk zapalała sie lampka i nie gasła,chce aby zgasła heheh .podaj gg jak mozesz:)

przestawiasz z Toggle na Momentary - i tyle. Nie chce mi się teraz podłączać BCR i zaglądać do instrukcji. Całe programowanie jest proste:
- naciskasz przycisk EDIT
- naciskasz (pokręcas) kontrolkę, kórą chcesz edytować
- za pomocą 8 górnych knobów zmieniasz jej parametry
- jeszcze raz EDIT albo STORE - nie pamiętam
- zapisujesz ustawienia w wybranej scenie
- gotowe

nie rozumiem w czym problem...

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)




Reply to this topic



  


0 Użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkownikow