Jump to content


Photo

Vj - Zestawienie Softu


40 replies to this topic

#1 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 04 April 2007 - 00:06

Od początku:
zupełnie przypadkiem, na jednej imprezie, wkręciłem znajomego w miksowanie teledysków na VirtualDJ (jako konroler - DJ Console)
Potem - gdy graliśmy z CD, druga osoba robiła "wizualizacje" (mam różne filmiki i animacje to jakoś poszło). Zabawa świetna, ale...
...brakowało efektów, możliwości miksowania obrazu z więcej niż dwóch źródeł, no i VDJ się do tego średnio nadaje.

Dlatego proszę o screeny / opisy programów, jakich używacie do tworzenia wizualizacji.

Główne założenie - tworzenie wizualizacji LIVE, a nie żmudne rzeźbienie w domu a potem puszczanie gotowców.
Jednocześnie - wskazane opisy narzędzi, jakie do sterowania w/w softem są przydatne oraz ich możłiwości - czy to będą kontrolery MIDI, czy wyspecjalizowane kontrolerki (np. Numark, czy Edirol Motion Dive TOKYO)...

Osobiście delikatnie przetestowałem Resolume (kompletnie nie wiem, jak z tym na żywo walczyć), Arkaoss 3.6 (niby lepsze, ale niekoniecznie)...

Illy - zaczniesz?

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


Mr Add
  • Mr Ad

#2 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 04 April 2007 - 00:15

zaczne....

zaczne od tego ze dla mnie istnieja tylko dwa rozsadne programy (trzeci w trakcie rozkminiania).

resolume:

+ popularnosc
+ intuicyjnosc
- 3 warstwy + feedback
- ograniczenie co do freeframe
- topornosc

arkaos:

+ dowolna ilosc warstw
+ szybkosc
- nie moja filozofia

na arkaosie malo robilem

trzecim jest open tzt ktory jest jeszcze magia dla mnie ale predkosc jego dziala zabija wszystko co widzialem

ogolnie moj poglad jest taki. loopy przygotowuje sie w domu i to jest lwia czesc pracy, na imprezie czesto i gesto jest to spontan, po prostu puszczam to co widze/czuje w muzyce. Mam zdeka syntetyczny umysl wiec widze dzwieki jako ksztalty, kolory, faktury i smaki (ze tak powiem). Po prostu to co slysze przekladam na obraz.

Bawilem sie Tokyo Edirol, bawilem sie tym Numarkowskim przeksztalceniemm Arkaosa i to nie to.
Do tego dochodzi Vjo i elektronika ktora przeczy moim pogladam na set vj'ski.

Co do kontrolerow. To jak najbardziej. O ile to beda kontrolery MIDI. Jakos niespecjalnie mnie przekonuje nakladki typu numark nuvj, resolume react, vjscratch (czy jak to sie nazywa). Wole typowe urzadzenia midi gdzie mam pelno galek przyciskow i suwakow. A nie kontrolery przygotowane pod dany soft. Najperw mialem BCR 2000. Sprzedalem go bo to byl klocek ktory mial jednak za duzo pokretel i duzo bylo z nudow przypisanych. Teraz marzy mi sie M-Audio ( nie pamietam nazwy) oraz trigger finger. Ale przeraza mnie noszenie tyle sprzetu ze soba (juz bcr dal mi bol plecow)

Jesli jakies pytania to prosze bardzo , acz samemu gadac na taki temat to troche bzdura. Warto by zaprosic jakiegos innego vja dla kontrastu ;] Moze mi sie uda.

#3 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 04 April 2007 - 00:29

Szukałem linka do openTZT, ale niestety nawet jak trafiłem na stronę projrktu, to download mi się wywalał - masz może?

Robienie loopów - OK, co do Twojego podejścia do muzyki / dźwięków - doskonale rozumiem, bo ja też myślę / kojarzę obrazami. Nawet bardziej to lubię niż granie/DJ'owanie. Dlatego poszukuję czegosik.

Resolume mnie po prostu przerósł - fatalny interfejs, kompletne niezrozumienie, ni cholery nie wiedziałem, jak miksować na żywo, więc demo wyje***rzuciłem.

Arkaoss - niby bardziej podszedł - możliwość sterowania z triggerów MIDI (nie próbowałem), klawiatury MIDI (jak przełączysz na layout MIDI to widać tylko klawiaturę, ale nie próbowałem) lub klawiatury komputerowej (próbowałem). Interfejs lepszy, ale wciąż ciut niezrozumiały.

Więc - szukam, szukam...

co do zaproszenia innych VJ -widziałeś jakiegoś na forum?

co do moich obserwacji na imprezach - jeszcze nie widziałem nikogo z kompem - siakieś dwie bety/odtwarzacze kaset MiniDV i prosty mikser video z paroma efektami - tylko takie wyposażenie widywalem...
więc tymbardziej pytam...

btw. Możesz w wolnej chwilce spisać listę "dedykowanych" kontrolerów? (coś pisałeś o resolume, arkaoss itp) - jak się da to z linkami, albo z nazwami producentów - linki sam znajdę

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#4 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 04 April 2007 - 00:36

kazdy ale to kazdy kontroler MIDI dziala z reso i arkaosem :)
przynajmniej te ktore ja spotkalem

co do open tzt http://sourceforge.n...ects/opentzt/,z tej strony ci nie idzie? bo mi sie sciaga swietnie

vj's na forum, hmmm nie. przynajmniej nie typowych vj'a zamiast fanow i fascynatow.
resolume albo trzeba skumac albo porzucic

sa dwie szkoly (przynajmniej tak ja rozrozniam)
ci co robia spontanicznie oraz ci co przygotowuja sekwencje
i tutaj wojna pomiedzy np. vjo a reszta swiata

powiedz czego oczekujesz od softu?
ja np. poszukuje czegos pomiedzy reso a ark.

pozatym ja wole laptopa ktory jedzie materialem gorszym jakosciowo (400x300 vs PAL) ale wygrywa funkcjonalnoscia z dvd (nwet te pro) + mixer

acz mixer to inna kwestia na imprezie

#5 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 04 April 2007 - 00:41

Illy - ściągnę TZT na razie.
Dyskusję odłóżmy do "jutra" - wtedy wsystko na spokojnie sformułuję.

Na razie książka, a na uszy Lundon Symphonic Orchestra plays QUEEN.

A Tobie, jako słyszącemu obrazami, polecam "Under Pressure" Queenów w ich interpretacji. Ja, jak zamykam oczy, wręcz widzę i czuję podróż w nieznane - wielką przygodę - tylko pakować plecak i jechać :) :) :)

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#6 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 04 April 2007 - 00:48

under pressure kojazy mi sie za bardzo z jednym filmem gdzie to wystepowalo ale nie powiem glosno
acz wole jedna dnb z di.fm chwilowo

#7 Mad Max

Mad Max
  • Forumowicz
  • 630 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:TriCity

Posted 04 April 2007 - 09:34

pozatym ja wole laptopa ktory jedzie materialem gorszym jakosciowo (400x300 vs PAL) ale wygrywa funkcjonalnoscia z dvd (nwet te pro) + mixer


jest jeszcze jedno super-funkcjonalne urządzenie (niestety dosyć drogie), a mianowicie Korg Kaptivator (ale nigdy się nie wiesza) ;) ;) ;)
[Tech SL 1210 MKII][Vestax PMC 06 Pro VCA][Tech SL 1210 MKII][2x Shure M44-7][Beyerdynamic DJX-1]+[KP3][microKorg][Kaossilator][Korg Kontrol49]

JBL: Jerks But Loud :)))

#8 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 04 April 2007 - 10:35

nie zmienia to mojego pogladu, niestety nie daje mi tej elastycznosci co laptop

#9 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 04 April 2007 - 17:14

nie zmienia to mojego pogladu, niestety nie daje mi tej elastycznosci co laptop


Mam nadzieję, że jutro uda mi się przetestować Tokyo - niestety bez kontrolera. Ale może Dj Console w trybie MIDI wystarczy?
Urządzenie może i śmieszne, ale z możliwościami:)

OpenTZT odpalę jeszcze dzisiaj... jak mi sił starczy...


btw. Illy - czy za pomocą m-audio x-session (nie PRO) można za pomocą knobów sterować np. przezroczystością warstw, nakładaniem warstw (0% - loop nieodpalony; 1-99% - "stopnie przezroczystości; 100% - wiadomo) itp?
OK, wiem, że wszystko zależy od implementacji MIDI w programie, wię może inaczej - jaki konrtoler MIDI polecałbyś do Resolume i Arkaossa? Którą wersję Arkaossa (3.6, ale jest wiele wersji) proponujesz? Bo w demku mogę wybrać m/dzy zwykłą / MIDI / DMX / cuś tam jeszcze...
Na razie bawię się MIDI, ale przełączając layout na MIDI, w oknie mam klawiaturę "pianinową". Czy można tworzyć własny "layout" na wzór urządzenia MIDI, które posiadamy?

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#10 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 04 April 2007 - 20:01

Adrian: a jaki kontroler polecilbys do Reasona? Rozumiesz?
To nie chodzi o to jaki ja polece, tylko tego co ty wymagasz od kontrolera, ale wczesniej musisz poznac soft.
Mi sie marzy:

Posted Image M-Audio X Session i ewentualnie Posted Image Trigger Finger


Arkaosa napisalem ze b.malo uzywalem i generalnie na patrze na wersje. Ale w koncu sie przekonam.
Jutro odpale arkaosa i ci powiem co i jak. Choc kontrolera nie mam.

Czy mo?na tworzy? w?asny "layout" na wzór urz?dzenia MIDI, które posiadamy?

Ale do czego ci layout? Klawiatura to po prostu odpalanie plikow. A pokretla suwaki i przyciski nadajesz poszczegolne funkcje (opacity, alpha, luma key, ilk, wi wiele innych (nie pamietam co jest nawet w arkaosie))

#11 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 04 April 2007 - 22:18

Ale do czego ci layout? Klawiatura to po prostu odpalanie plikow. A pokretla suwaki i przyciski nadajesz poszczegolne funkcje (opacity, alpha, luma key, ilk, wi wiele innych (nie pamietam co jest nawet w arkaosie))


no właśnie o to chodziło...
Ja na razie odpaliłem MotionDive Tokyo - japońska wersja, curvanać...
help po japońsku, menu teszsz, dobrze, że klawisze po angielsku:):):)

Ale ni kuta nie wiem, jak do tej łajzy przypisać MIDI... bo jak po tych robaczkach dojść do menu MIDI?
więc na razie tylko na kompie trenuję... prostość do usrania, niestety tylko w full-screenie działa - i znów - może do czegoś nie doszedłem... obaczym...
W każdym razie na lajtowe wizualizacje się nadaje - jak to rozgrzę zabiorę się za poważne sofciki...
...albo - w międzyczasie Arkaossa przekatuję.
No ale za tydzień w piątek na Tokyo będę rzeźbił, bo nie sądzę, żeby mi tydzień na AK starczyło...

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#12 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 04 April 2007 - 23:14

idz lepiej w strone arkaos i resolume, przebolej ten temat, bo to sa przodujace softy w sferze spontanicznej
a jesli chodzi o kompozycje to elektronika i vjo

#13 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 04 April 2007 - 23:18

idz lepiej w strone arkaos i resolume, przebolej ten temat, bo to sa przodujace softy w sferze spontanicznej
a jesli chodzi o kompozycje to elektronika i vjo


wiesz - nie licząc Arkaossa, gdzie pod każdy klawisz klawiaturki możesz przyporządkować sampla/efekt video (a i tu niestety mam wątpliwości - pewnie w realu byś mi to pokazał, botak to można pisać do usrania), to jakoś Resolume nie wydawał mi się spontaniczny...
z kolei Tokyo wydaje się być najprostszy, brakuje mi tu tylko ANGIELSKIEGO menu i helpa...
Czy tokyo chodzi tylko z dedykowanym sterownikiem, czy można pod niego podpiąć cokolwiek MIDI? Wiesz coś o tym?

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#14 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 04 April 2007 - 23:28

a i tu niestety mam wątpliwości - pewnie w realu byś mi to pokazał, botak to można pisać do usrania

nie wiem jak z klawiszami power, sleep, wake up, ale mi cala reszta klawiatury dzialala

to jakoś Resolume nie wydawał mi się spontaniczny...

Jestem zdania ze arkaos jest stworzony pod kontrolery, a resolume to mysz + klawiatura, i dzieki temu zdobyl popularnosc
w arkaosie musisz specyficznie klinkac zeby dostac sie do opcji przezroczystosci, odtwarzania itd
w reso masz wszystko na wierzchu (acz tez ciezko trafic czasem spontanicznie)

z kolei Tokyo wydaje się być najprostszy, brakuje mi tu tylko ANGIELSKIEGO menu i helpa...

mi niestety intuicyjnosci i wiekszej ilosci warstw ;/ pozatym jest strasznie toporny (pierwsze wrazenie)

Czy tokyo chodzi tylko z dedykowanym sterownikiem, czy można pod niego podpiąć cokolwiek MIDI? Wiesz coś o tym?

nie wiem niestety nic, a nie mam zadnego kontrolera zeby sprawdzic ;/

#15 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 05 April 2007 - 00:29

1. a jak działa "trzech króli"??? :) (CTRL-ALT-DEL)

2. Fakt - w Arkaoss pod klawiaturnią są obłożone tylko video-sample. Trzymasz klawisz - leci. Nie trzymasz - nie leci...

3. Topornie i nieprzystępnie to dopiero Resolume wygląda :P

4. tokyo jest IMHO taką "populistyczną" zabawką. Ale zaznaczam - przez tydzień Arkaossa nie przyswoję - i sam dobrze o tym siesz - więc na razie Tokyo musi starczyć...

5. No ja mam DJ Console - jutro rano może podepnę ją pod laptopa, przełączę klawisze w tryb MIDI i popróbuję...

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#16 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 05 April 2007 - 00:45

ad 1 dopoki nie nacisniesz del to dziala ;]
ad 2. przytrzymaj ctrl podczasz naciskania
ad 3. tak samo jak ttx czy dns-100 ;]
ad 4 nom. ale przesiadz sie na cos ewoluowanego
ad 5 nie licz ze jogi beda dzialac pod czymkolwiek ;/

#17 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 12 April 2007 - 00:38

ad 1 dopoki nie nacisniesz del to dziala ;]
ad 2. przytrzymaj ctrl podczasz naciskania
ad 3. tak samo jak ttx czy dns-100 ;]
ad 4 nom. ale przesiadz sie na cos ewoluowanego
ad 5 nie licz ze jogi beda dzialac pod czymkolwiek ;/


1 - spróbujemy - ale nie w trakcie preformance
2 - j.w. - ale w trakcie preformance
3 - nie wiem, nie miałem w łapach
4 - się przesiądę :)
5 - a działają, działają - może nie są idealne, ale działają :) - przynajmniej w e-DJ sofcie. W VJ sodcie nie muszą - knoby, fadery i przyciski starczą. ZWŁASZCZA do Tokyo. (o ile namówię jedno z drugim na współpracę)

Niestety - ni cholery nie wiem, ak zmusić MotionDive Tokyo do współpracy z Hercules DJ Console....

Illy - jak masz jakikolwiek kontroler, to może ty byś spróbował???????

ZNALEZIONE W SIECI

Illy - co ty na to?
http://www.onyx-vj.com/

i całe zestawienie rzeczy różnych dla VJ:

http://www.vjcentral.com

pozdrawiam,

A

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#18 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 12 April 2007 - 07:29

vjcentral i vjforums znam

a open sourcowych programow jest pelno, tylko czasu malo zeby orzysiasc i potestowac

#19 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 12 April 2007 - 14:40

Wczoraj odpaliłem ONYX'a - nie podobał mi się- menu byłoby czytelne chyba na monitorku 21" LCD!!! a tak napisy giną...
No i co z tego, że 4 warstwy można nałożyć i efekciki fajne?

Natomiast "zainspirowany" krótką oceną kontrolera mixmanowego i darmowym sofcikiem do zrobienia z niego kontrolera MIDI (wszystko va VJcentral) właśnie takowy licytuję na e-bayu.
29$ za urządzenie (plus 25$ transport - total wychodzi poniżej 150Euro, więc bez cła i podatku) to w sumie niedużo za 16 padów/triggerów, parę dodatkowych klawiszy funkcyjnych i crossfade:)

btw. widziałeś te śmieszne kontrolerki, które wrzuciłem w którymś z działów wyżej? :)

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#20 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 12 April 2007 - 15:10

tak, wlasnie kilka dni temu ze znajomym w klubie dysktowalismy o tym "co mozna jeszcze wsadzic w mikser djski"
ogolnie idea byla taka ze kazdy z modulow buduje sobie sam wlasny mikser

#21 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 15 April 2007 - 12:49

tak, wlasnie kilka dni temu ze znajomym w klubie dysktowalismy o tym "co mozna jeszcze wsadzic w mikser djski"
ogolnie idea byla taka ze kazdy z modulow buduje sobie sam wlasny mikser


No i widzisz? to masz odpowiedź w postaci sprzętu :):):):)

btw, Illy - masz może dostęp do Tokyo w wersji Edirol? chodzi mi dokładnie o to, że Edirol dodał plugin do obsługi MIDI - chciałabym sprawdzi jak to działa, bo wywalać 1900pln za cały system niekoniecznie mi się chce, a tak kupiłbym program, dodał plugin MIDI i popróbował z innym kontrolerem...

btw2. Właśnie kupiłem na e-bayu (zainspirowany opisem sprzętu na vjcentral) zestaw - kontroler plus program - Mixman DM2 - są piękne pluginki pod winzgrozę, które "przerabiają" kontroler we wpełni programowalny kontroler MIDI :):):) Przyda się mi np. do sterowania samplerem w paru programach, no i zobaczymy, co się z nieo da wyciągnąć przy VJ :):):)

aha - co prawda kontrolerek można kupić na "buy now" za ok. 30$, ale wszyscy liczą 54$ za przesyłkę... Mi się udało z przesyłką wylicytować za 58$ :D:D:D:D

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#22 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 15 April 2007 - 13:00

Narazie nie mam czasu odpisac. Ale powiem ze na Workshop, postaram sie przedstawic kilka darmowych programow, z OpenTZT na czele.
Wiec jak bedziesz to zapraszam.

#23 Adrian4u

Adrian4u
  • Moderator
  • 10,791 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:powiedzmy, ze Polska centralna
  • Interests:DJ / musician

Posted 15 April 2007 - 13:32

Narazie nie mam czasu odpisac. Ale powiem ze na Workshop, postaram sie przedstawic kilka darmowych programow, z OpenTZT na czele.
Wiec jak bedziesz to zapraszam.


nie mam już teraz u kogo się we Wrocku podziać... kumpela z facetem mieszka, psiamać :/
...ale czasu mam za dużo, więc chętnie bym przyjechał...

Zabrałbym swoje "zabawki" - Kaoss Mixer, DJ Console, może coś jeszcze....

Jakbyś coś wiedział o tanim i bezpiecznym (w sensie, żeby mi nikt sprzętu nie zapier***) noclegu to daj znać

Jednym pomagam, innych wcurwiam :P
Sprzęcior: trochę tego, trochę tamtego - ma grać i gra ;)


#24 vjkenny

vjkenny
  • Forumowicz
  • 9 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Plock

Posted 12 May 2007 - 17:50

osobiscie polecam Resolume 2.4 ;) ale istnieje milion roznych innych programow, z ktorych na pewno cos wybierzesz np: http://www.audiovisu...ix/softmain.htm

#25 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 12 May 2007 - 18:28

czemu finala 2.4 a nie np. 2.41 albo 2.4b ?

#26 vjkenny

vjkenny
  • Forumowicz
  • 9 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Plock

Posted 12 May 2007 - 18:41

sentyment i lenistwo w jednym :lol: pasuje mi tak bardzo, ze nie mialem nigdy potrzeby by go zastepowac czyms nowszym :P
a Ty ktorego proponujesz?

#27 szef

szef
  • Forumowicz
  • 67 Postów:

Posted 12 May 2007 - 19:44

ja jestem w trakcie meczenia module8 świetnie sie zapowiada ;)

#28 visuall.fx.77

visuall.fx.77
  • Forumowicz
  • 2 Postów:

Posted 13 March 2008 - 22:35

zaczne....

zaczne od tego ze dla mnie istnieja tylko dwa rozsadne programy (trzeci w trakcie rozkminiania).

resolume:

+ popularnosc
+ intuicyjnosc
- 3 warstwy + feedback
- ograniczenie co do freeframe
- topornosc

arkaos:

+ dowolna ilosc warstw
+ szybkosc
- nie moja filozofia

na arkaosie malo robilem

trzecim jest open tzt ktory jest jeszcze magia dla mnie ale predkosc jego dziala zabija wszystko co widzialem

ogolnie moj poglad jest taki. loopy przygotowuje sie w domu i to jest lwia czesc pracy, na imprezie czesto i gesto jest to spontan, po prostu puszczam to co widze/czuje w muzyce. Mam zdeka syntetyczny umysl wiec widze dzwieki jako ksztalty, kolory, faktury i smaki (ze tak powiem). Po prostu to co slysze przekladam na obraz.

Bawilem sie Tokyo Edirol, bawilem sie tym Numarkowskim przeksztalceniemm Arkaosa i to nie to.
Do tego dochodzi Vjo i elektronika ktora przeczy moim pogladam na set vj'ski.

Co do kontrolerow. To jak najbardziej. O ile to beda kontrolery MIDI. Jakos niespecjalnie mnie przekonuje nakladki typu numark nuvj, resolume react, vjscratch (czy jak to sie nazywa). Wole typowe urzadzenia midi gdzie mam pelno galek przyciskow i suwakow. A nie kontrolery przygotowane pod dany soft. Najperw mialem BCR 2000. Sprzedalem go bo to byl klocek ktory mial jednak za duzo pokretel i duzo bylo z nudow przypisanych. Teraz marzy mi sie M-Audio ( nie pamietam nazwy) oraz trigger finger. Ale przeraza mnie noszenie tyle sprzetu ze soba (juz bcr dal mi bol plecow)

Jesli jakies pytania to prosze bardzo , acz samemu gadac na taki temat to troche bzdura. Warto by zaprosic jakiegos innego vja dla kontrastu ;] Moze mi sie uda.






Co do open TZT to polecam :) jest niesamowity i wbrew pozorom nie taki zagmatfany jak sie wydaje. opis jak dziala zawiera w swoich katalogach, musisz pogżebać. rewelacyjnie śmiga się z 2 lapków i jakiegaś video mixerka :) no świetny i free to plusik, a i jest wersja ale niepamiętam nr gdzie fotki można mixować

#29 инoгда

инoгда

    Colorscream M.D.

  • Admin
  • 9,173 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tripcity

Posted 15 June 2008 - 14:48

od czasu kiedy to pisalem zmienil sie moj swiatopoglad, teraz juz tylko arkaos,
resolume jest dla dzieci nie majacych pojecia o mixowaniu :) arkaos jest raw, ale teraz nadeszla pora bo wchodzi grandvj :D
jesli to bedzie to czego oczekuje to czapki z glow panowie

grandVJ obecnie dla mnie sie pogrzebal, nie jest to cos czy mialo byc, zrobili jakies macowo-podobne ustrojstwo dla uposledzonych, czekam na reso3

#30 and

and
  • Forumowicz
  • 7 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:pastLocation

Posted 24 September 2010 - 17:16

witam

troche lat się zajmuje grafiką chce ruszyć z wizualizacjami i mam zagadkę: nie mogę zainstalować Arkaosa na sprzęcie typu:

system Windows 7:

- Intel Pentium dual core processor T2310 (1,46 Ghz, 533 Mhz FSB, 1 MB L2 cache)
- NVIDIA GeForce 8400M GS TurboCache
-3 GB ram

w czym problem?? przymierzam się też do kupna mac, jakieś sugestie, wdzięczny jestem za jakąkolwiek odpowiedz



Reply to this topic



  


0 Użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkownikow